Vytisknout tuto stránku
pá., 12. červen 2020 09:10

Folklorní festival Strážnice se letos přesouvá do online prostředí

ilustrační foto: takzvané krpce ilustrační foto: takzvané krpce Zdroj: Némethová Štěpánka
Sedmdesátý pátý ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice bude neobyčejný. S myšlenkou - Když nemůžete být ve Strážnici, může být Strážnice u vás doma - se spolek iFolklór ve spolupráci s Národním ústavem lidové kultury rozhodl uspořádat iFolklórní Strážnici skrze živé vysílání na facebookových stránkách iFolklor.cz a Festival Strážnice. Fanoušci si mohou vyžehlit kroje a sledovat 26. – 28. června online přenos. Poprvé během sedmdesáti pěti leté historie festivalu.

Na nezapomenutelnou atmosféru Mezinárodního folklórního festivalu Strážnice se mohou návštěvníci těšit opět až v roce 2021. Letos se tradiční slavnosti v zámeckém parku a nedalekém skanzenu neuskuteční.

Milovníci folkloru nepřijdou zkrátka. Z pohodlí domova mohou sledovat živé vysílání, kde se představí osobnosti folklorního světa, soubory, cimbálové muziky a zpěváci a tanečníci. Přátelé a nadšenci jsou vyzváni k tvorbě iFolklorních hnízd. Restaurace, vinárna nebo zahrada jsou ideálním místem pro společné sledování.

Online přenos bude opravdu pestrý. „Zúčastní se ho přes 45 muzik, sborů a souborů z celé ČR i ze zahraničí a jen sobotní program poběží od 9 ráno až do půlnoci. Když jsme si poprvé představili online festival, nečekali jsme, že to bude takhle velké,“ uvádí spolek iFolkor na facebookovém profilu.

V jihomoravské Strážnici se festival konal poprvé v roce 1946. Od začátku měl charakter celonárodních slavností a brzy se přehoupl do mezinárodní kulturní akce. V rámci festivalu se koná soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, který je od roku 2005 zapsán na seznamu UNESCO jako nehmotné dědictví lidstva. Finále soutěže verbířů, tedy tanečníků verbuňku, se bude konat 5.září 2020.

Zobrazeno 1026 krát
Naposledy upraveno: po., 15. červen 2020 10:13
Štěpánka Némethová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste