Vytisknout tuto stránku
so., 13. červen 2020 10:47

Královna Alžběta II. zrušila tradiční oslavu svých oficiálních narozenin

Trooping the colour Trooping the colour Zdroj: BY DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/GETTY IMAGES
Britská královna slaví narozeniny každý rok dvakrát, narodila se 21. dubna, ale takzvané „official birthday“ slaví obvykle každou druhou červnovou sobotu. 21. dubna 2020, v den svých devadesátých čtvrtých narozenin již zrušila, poprvé za 68 let její vlády, slavnostní dělostřelby. Konat se ovšem nebudou ani tradiční červnové oslavy.

Kvůli situaci ohledně koronaviru se oslavy narozenin královny Alžběty II. nebudou tradičně konat jako součást přehlídky „Trooping the Color“, budou nahrazené novým, menším ceremoniálem. Místo přehlídky se bude na hradě Windsor konat obřad se členy královské rodiny a malým počtem strážců a hudebníků, pro které bude platit několik bezpečnostních opatření.

„Její veličenstvo vyjádřilo přání, aby nebyly podniknuty žádné speciální kroky, díky kterým by se mohly oslavy odehrát. Cítí, že by to za současné situace bylo nevhodné,“ stálo v prohlášení Buckinghamského paláce. Akce se zrušila naposledy v roce 1955, tedy tři roky po korunovaci královny, a to kvůli železničním událostem.

Oficiální oslavy panovníků se často konaly v jiný den než jejich skutečné narozeniny, zejména v případě, kdy jejich skutečné narozeniny nebyly v létě. Král Erward VII. se kupříkladu narodil 9. listopadu, zatímco oslavy jeho narozeniny se konaly v květnu nebo červnu, kdy byla větší pravděpodobnost příznivého počasí.

Své skutečné dubnové narozeniny tráví královna většinou soukromě, ale v poledne se na její počest rozeznívají slavnostní dělostřelby ve Windsoru Great Parku, Hyde Parku a u Tower of London.

Zobrazeno 1362 krát
Naposledy upraveno: po., 15. červen 2020 10:17
Nikola Růžičková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste