Vytisknout tuto stránku
so., 19. září 2020 11:26

Předseda Marek Černošek: „Bylo nám doporučeno, že když jsme tak chytří, ať si založíme vlastní klub, tak jsme to udělali."

Předseda klubu SK Prostějov 1913 Marek Černošek Předseda klubu SK Prostějov 1913 Marek Černošek Zdroj: archiv Prostějovský Večerník
Marek Černošek je někdejší hokejový obránce, odchovanec Prostějova a dvojnásobný vítěz české nejvyšší soutěže. V březnu roku 2019 se stal historicky druhým předsedou klubu SK Prostějov 1913, když vystřídal Milana Sedla, který ve funkci skončil na vlastní žádost. Černošek se na vzniku klubu podílel důležitým způsobem, když využíval kontaktů a zkušeností ze své hráčské kariéry. Do dalších let má vedoucí prostějovské mládeže jasné plány. „Kvalitou trenérské práce chceme opět začít vychovávat hokejisty pro vyšší věkové kategorie a postoupit do extraligy dorostu a juniorů,“ prozradil Černošek.  

Popsal byste, jak vznikal klub SK Prostějov 1913?

Klub SK Prostějov vznikal za situace, kdy bylo s původním klubem čím dál více nespokojenosti. Rodiče, fanoušci i veřejnost se tak začali obracet hlavně na mě, jestli bych s tím stavem nechtěl něco udělat. V srpnu roku 2016 tak vznikl klub SK Prostějov 1913, který jak název napovídá, se bude snažit navázat na slavnou historii prostějovského hokeje.

 

Jaké byly začátky?

Začátky byly především o vyjednávání s panem Tomigou o vstupu do klubu LHK mládež, a to hlavně do sféry finanční a personální. Mojí snahou a lidí, se kterými jsem se spojil, bylo v první řadě pomoci dětem.

 

Ovlivnila "kauza Tomiga" nový mládežnický spolek?

Ano, ovlivnila a to dost. Bohužel jsme při jednáních s druhým klubem nenašli společnou řeč. Bylo nám doporučeno, že když jsme tak chytří, ať si založíme vlastní klub, tak jsme to udělali.

 

Jak vás ze začátku lidé i ostatní kluby brali?

Pro některé lidi to byla doba nejistoty. Jeden rok totiž fungovaly oba kluby souběžně. Myslím si, že někteří rodiče i ostatní čekali, co z této situace vlastně vyvrbí. My jsme však měli jasnou představu o tom, jak by měl mládežnický klub fungovat a za tou jsme si šli! Pokud jde o okolní klubu, tak to bylo velmi podobné, protože také nevěděli, kam se kauza dvou klubů v Prostějově posune.

 

Jak to bylo s trenéry?

Založili jsme to hlavně na odchovancích. Hodně času jsem na ledě strávil i já sám společně s Milanem Sedlem a Pavlem Kumstátem. Teď klub směřujeme k profesionalizaci trenérského prostředí, kde bude mít i šéftrenéra klubu.

 

Jste šéfem klubu. Co všechno vaše práce obsahuje? Jak je to náročné?

Je to práce s lidmi, trenéry, rodiči. Na začátku jsem využil svých kontaktů a zkušeností z hokejového prostředí. Ač se to na první pohled nezdá, tak je tato práce velmi časově náročná. Dalo by se říct, že je to full time job.

 

Kolik aktuálně máte kategorií a kolik dětí to dohromady činí?

Máme všechny kategorie, od přípravky po juniorku, takže 12. Celkem to teď činí cca 320 dětí.

 

Jak jste říkal, máte podporu od bývalých odchovanců. Od jakých konkrétně?

Podporu od nich v tom, co děláme, máme opravdu velikou. Zmínil bych jména jako jsou Lukáš Krajíček, Václav Meidl, Radek Procházka, Ondřej Vitásek nebo Antonín Honejsek.

 

Jak se vám daří spolupracovat se Statutárním městem Prostějov a Olomouckým krajem?

Spolupráce je dle mého názoru, na velmi dobré úrovni. Doufám, že nám obě instituce uvěřily, jak hokej v Prostějově chceme dlouhodobě dělat.

 

Jaké jsou plány klubu do budoucna?

Jednoznačně dále posouvat mládežnický hokej v Prostějově tak, aby chodilo více dětí. Kvalitou trenérské práce chceme opět začít vychovávat hokejisty pro vyšší věkové kategorie a postoupit do extraligy dorostu a juniorů. Plánů máme hodně, cesta bude ještě dlouhá.

 

Za prostějovským zimním stadionem se teď staví nové hokejové šatny právě pro mládež. Jak stavba pokračuje?

Ano, začalo se konečně stavět během června, za což jsem strašně rád. Stavba postupuje každým dnem a my už netrpělivě vyhlížíme kolaudaci. Současné prostory, které máme k dispozici už nám nestačily.

 

V tomto roce vznikl projekt, který navrátí hokejové třídy do prostějovských škol. Proč jste se rozhodli třídy obnovit?

Je to z více důvodů, ale ty hlavní jsou, aby byly děti co nejvíce pohromadě, a tím efektivněji využijeme už tak málo časů na ZS v Prostějově, které tu jsou. Takže děti by díky práci s rozvrhem měly trénovat v časech, které by jinak využít nešly.

Zobrazeno 951 krát
Naposledy upraveno: po., 21. září 2020 19:52
Eva Reiterová

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste