Vytisknout tuto stránku
út., 3. listopad 2020 17:59

Mladí lidé zachránili seniora, který v Mohelnici vypadl z vlaku. Za svůj čin získali Stříbrný jehlan

Vlakové nádraží v Mohelnici Vlakové nádraží v Mohelnici Zdroj: SPH
Nikola Hlavíková spolu se svým přítelem Martinem Gajdošem příkladným chováním zachránili seniora, který se při vystupování v Mohelnici ocitl se v ohrožení života. Naštěstí všechno dobře dopadlo a dvojice se stala laureátem ceny Stříbrný jehlan, kterou každoročně uděluje město Mohelnice.

Celé se to stalo jednoho krásného dubnového odpoledne. Mladí partneři se vraceli domů z návštěvy rodiny v Moravičanech. Snad dílem nevědomosti však nasedli do špatného vlaku a místo v Olomouci se ocitli v Mohelnici.

Z vlaku hned vystoupili a začali se zajímat o zpáteční spoj. Souprava se dala do pohybu. Projel jeden vagon, druhý. V tom Nikola uviděla postaršího muže, kterak se s obrovským kolem snaží vystoupit z vlaku. V té době byla studentkou zdravotní školy, a tak jí hned došlo, jaká tragédie se může stát.

„Okamžitě jsem na něj začala křičet, ať to nedělá. A on vyhodil kolo a v ten samý moment ho krosna stáhla přímo pod kola vlaku. Přítel řval na strojvedoucího, ať zastaví, zatímco já musela odvrátit zrak, protože jsem viděla to nejhorší,“ s hrůzou popisuje ty strašné chvíle.

Musíme ho zachránit!

Bezprostředně po zastavení vlaku se oba mladí lidé vydali zachránit zraněného cyklistu, který byl zaklíněný mezi koly vlaku. Ta se zastavila asi tak deset centimetrů od jeho hlavy. I tak utrpěl vážná zranění a nikdo nevěděl, jestli to vůbec přežije. Nikola se mu snažila poskytnout první pomoc a její přítel neprodleně zavolal záchranku. Pro všechny zúčastněné se jednalo o velmi emočně vypjatou situaci.

„Měla jsem strach, strašný strach. Všude bylo tolik krve, že jsem nevěděla, co mám dělat,“ vypověděla Hlavíková, která studuje zdravotnickou školu v Prostějově.

Naštěstí za pár minut dorazili záchranáři a převezli muže do nemocnice, kde se nakonec zcela zotavil.

Na dobré skutky se nezapomíná

Hned po zotavení se onen zraněný cyklista začal zajímat o své zachránce. Pozval je do kavárny, kde mu o celém incidentu pověděli bližší detaily, protože si na mnohé věci nevzpomínal. Mnohokrát poděkoval oběma mladým lidem a Nikole navíc přinesl nádherný puget růží.

Město Mohelnice se rozhodlo mladou dvojici taktéž odměnit. V soutěži Zlatý jehlan, která odměňuje dobré skutky v okolí Mohelnice, získali ocenění za záchranu lidského života. Starosta Petr Kuba jim předal slavnostní medaili, diplom a kytici.

„Pokud bych měla znovu zachránit život druhého člověka, tak bych neváhala ani vteřinu,“ dodává Nikola s tím, že od té doby se s podobnou situací naštěstí už nesetkala, a to zejména díky tomu, že značně omezila cestování vlakem a využívá pouze vlastní auto. 

Zobrazeno 908 krát
Naposledy upraveno: pá., 6. listopad 2020 11:12
Stanislav Petřík

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste