Vytisknout tuto stránku
so., 7. listopad 2020 19:33

Feri feat. vláda aneb Nový informační web o koronaviru začal fungovat

Jednání o vzniku nového portálu Jednání o vzniku nového portálu Zdroj: Instagram Dominika Feriho
Poslanec za TOP 09 Dominik Feri se před dvěma týdny s premiérem Andrejem Babišem domluvil na vzniku informačního webu, který bude informovat o vládních opatřeních proti koronaviru a životních situacích v době pandemie. Tyto internetové stránky začaly v pilotní verzi fungovat od včerejšího večera. „Platných opatření je celá řada a na vládním webu jsou sice vyvěšená, jen v právním přepisu a je těžké jim rozumět. Web je napsaný tak, aby opatřením rozuměl každý, je napsaný „lidskou řečí“, ne právními formulacemi,“ řekl Dominik Feri pro iDNES.cz.

Dominik Feri již dříve začal pravidelně zpravovat veřejnost o veškerých změnách na svém instagramovém profilu. Mnoho uživatelů této sítě konstatují, že se orientují jen díky jeho příspěvkům, v úředních oznámeních a ve článcích z médií se začali ztrácet. Vysoký zájem o jeho způsob zpracování informací dokazují i jeho velmi strmě stoupající počty sledujících na instagramu. Od března mu přibylo 600000 sledujících a stal se tak nejsledovanějším politikem v České republice. Neinformovanost veřejnosti ze strany vlády se rozhodl mladý poslanec změnit a interpeloval ji. Andrej Babiš tento problém uznal a kvůli realizaci nového informačního webu se s Ferim sešel.

„Úspěch. Přesvědčil jsem konečně premiéra o nutnosti vytvoření informačního webu. Vznikne pro něj samostatný tým. Ministerstva komunikaci podle Babiše vůbec nezvládají. Tak pomůže opozice. Do 2 týdnů snad bude hotovo,“ uvedl Dominik Feri na svém twitteru po schůzce s premiérem.

Nový Covid portál: Shrnutí opatření, možností, co dělat v různých životních situacích, užitečné odkazy

Od včerejška lidé na webu www.covid.gov.cz najdou přehledné shrnutí a vysvětlení aktuálních opatření a možnosti, co v různých situacích dělat. Součástí webu jsou odkazy na ministerstvo zdravotnictví, Ústav zdravotnických informací a statistiky včetně důležitých telefonních kontaktů. Chystá se i propojení portálu se stránkou eRouška.

Web je možné zobrazit i v angličtině, v současné době překladatelé pracují i na vietnamské, německé a ruské verzi. Obsah portálu dělají dobrovolníci.

Asi se teď k tomu webu bude hlásit kde kdo, obává se Feri

Dominik Feri na svém Instagramu dnes raději připomněl okolnosti vzniku nového portálu pro veřejnost v obavách, že se „nejmenovaný premiér“ pokusí tvrdit, že nápad pocházel z jeho iniciativy:

„Víte, jak to je. Úspěch má mnoho otců, neúspěch je sirota. Asi se teď k tomu webu covid.gov.cz bude hlásit kdekdo. Chci ale zopakovat, jak se věci ve skutečnosti mají. Tlačil jsem na premiéra, tomu už asi fakt došlo, že tenhle chaos nejde dál. Spojili jsme se s Nakitem a dobrovolníky z Česko.digital a začali pracovat. Tak kdyby někdy nějaký nejmenovaný premiér měl chuť tvrdit, že je to celé z jeho hlavy: kdyby vláda takový web chtěla, tak ho tu máme 7. března, ne 7. listopadu.“

Zobrazeno 1000 krát
Naposledy upraveno: ne., 8. listopad 2020 17:02
Monika Kupková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste