Vytisknout tuto stránku
po., 23. listopad 2020 16:40

Mnišské toalety v českém klášteře

Kaple Andělů strážných v komplexu kláštera Kaple Andělů strážných v komplexu kláštera Zdroj: Sára Řihošková
Klášter Zlatá koruna – Zapadlý klášter nedaleko Českého Krumlova chystá od příští prohlídkové sezóny pro své návštěvníky novinku. Na hlavním prohlídkovém okruhu přibude prostor, který v 18. století sloužil jako mnišské toalety.

Místnost dokončili restaurátoři společně s dělníky již v září, v těchto měsících Správa kláštera přidává informační tabule se zajímavostmi. Cisterciácký klášter má totiž překvapivou orientaci oproti ostatním, za normálních okolností by měl být oltář v klášterním kostele orientován na východ. V případě toho zlatokorunského tomu tak ale není. A to právě kvůli toaletám. Důmyslný odpadní systém na ně napojený totiž musel končit v řece Vltavě, nad kterou se klášter nachází, a proto je klášterní komplex orientován téměř celý na sever.

 "Nelehkým úkolem bylo získání finančních prostředků na revitalizaci prostoru. V roce 2015 přišla informace od organizace MAS Blanský les – Netolicko o.p.s. o možnosti čerpání vnějších zdrojů, kterých Národní památkový ústav (NPÚ) pro obnovu prostoru bývalých mnišských toalet využil," ujasnila Lenka Tondlová. Celá rekonstrukce pak vyšla téměř na 909 tisíc korun. NPÚ se však nezaměřil pouze na toalety v prvním patře, kterým vrátili restaurátoři jejich novodobou podobu. Dělníci se dostali i do štolového systému a stoky v dolních patrech, kde je k vidění původní gotická klenba už z počátků stavby kláštera. Po veškerých úpravách bude tento systém sloužit k odvětrávání, nikoli k provázení návštěvníků.

Zobrazeno 625 krát
Naposledy upraveno: st., 25. listopad 2020 21:32
Sára Řihošková

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste