ne., 13. listopad 2011 14:50

7 let autostopu Romana Vehovského

Ve středu 9. listopadu proběhla v Britském centru Univerzity Palackého beseda s cestovatelem a spisovatelem Romanem Vehovským. Roman cestoval 7 let stopem po Jihovýchodní Asii, Austrálii a Novém Zélandu a v současnosti, kromě pořádání cestopisných besed, vydal knihu Cestou osudu a náhody s detaily svého dobrodružství.

Začátek akce byl ohlášen na 17:00 a k mému překvapení vše začalo včas a účast byla hojná. Dokonce i Romano byl mile překvapen. Sedl si ležérně na stůl, a s tímto sympatickým gestem se v místnosti rozhostila příjemná rodinná atmosféra. Plátno před námi ožilo fotkami z cest a do projekce začala decentně znít meditační hudba. Ta byla ovšem jen kulisou pro jeho povídání. Byli jsme podrobně seznámeni a prvním rokem jeho cesty. Se všemi útrapami, slastmi a náhodami které zažil, a v žádném případě jich nebylo málo. Fotky, zachycující krajinu i místní domorodce a jejich život, vše krásně ilustrovaly. Pomohli nám živě si představit atmosféru navštívených míst.

U některých zajímavějších se pozastavil, jiné jen okrajově zmínil. Na konec si schoval fotky z Thajského vegetariánského festivalu. Nejednalo se o výstavu zeleniny, nýbrž o poměrně krvavý rituál vzývání 9 císařů. Média, lidé do, kterých císaři na tento jeden den vstupují, si do obličeje bodají dlouhé jehlice, šavle apod. Velikost předmětu závisí na věku média, čím starší tím větší předmět. Tato média pak chodí po vesnici a žehnají dům po domu.

Poté nastal krátký čas dotazů. Stihlo se jich však zodpovědět jen pár. Roman byl totiž opět na cestách, a proto musel po besedě spěchat na vlak. Ale jsem přesvědčena, že kdyby nespěchal, rozproudila by se dlouhá diskuze.

 

Fotozdroj: http://i.idnes.cz/09/103/gal/TOM2ec424_vehovsky.jpg

Fotgrafie z cest: http://romanveho.shutterfly.com/

Detaily o knize Cestou osudu a náhody: http://www.cestouosuduanahody.wz.cz/

 

Zobrazeno 2807 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:41

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste