po., 11. březen 2019 14:31

Temný Rytíř chrání Gotham už 80 let

Detective Comics 27 - první komiks s Batmanem Detective Comics 27 - první komiks s Batmanem Zdroj: Flickr.com
USA – Temný Rytíř, Samozvanec v kápi, ochránce Gothamu, Batman. I ten kdo komiks nikdy nevzal do ruky, musel někdy zaslechnout příběh Bruce Wayna - přes den úspěšného milionáře a po nocích muže v masce netopýra, který bojuje se zločinem. Jeho příběh začal v temné uličce, když mu zloděj zastřelil rodiče. A začal se vyprávět již před osmdesáti lety.

Když v březnu roku 1937 vyšlo první číslo „Detective comics“ nikdo nemohl tušit, že se právě v této sérii zrodí jedna z nejikoničtějších popkulturních postav. Samotný Batman se objevil v květnu roku 1939, letos je to tedy již osmdesát let co s námi Temný rytíř z Gothamu je, ať už na stránkách komiksu či na filmových plátnech a televizních obrazovkách. A i když osmdesátiny má až za měsíc, důvod k oslavám má už nyní. Číslo 1000 série „Detective comics“ vyšlo už 27. března. Přestože se v sérii nevyskytuje od prvního vydání a od zvýšení jeho oblíbenosti se objevuje i v mnoha dalších komiksových svazcích nesoucích přímo jeho jméno, stále to je pro Batmana velká událost.

„Batman je jednou z nejdéle existující postav v populární kultuře a jeho debut v Detective Comics představoval klíčový okamžik v historii komiksu a propagoval nový typ superhrdiny, kterého si oblíbí každá generace. Batman má stále vliv na zábavu po celém světě a 1000. vydání Detective Comics je svědectvím tvůrčího génia Boba Kana a Billa Fingera a je to pocta Batmanovi k jeho 80. výročí,“ řekl vydavatel DC Dan DiDio ohledně vydání nejnovějšího čísla.

Na jeho tvorbě se podílí mnoho autorů, kteří již v minulosti měli tu čest o Batmanovi psát. Mezi nimi jsou například Tom King, Tony Daniel a Joëlle Jones, kteří píší současnou sérii Batman Reborn. Dále také Scott Snyder a Greg Capullo, jejichž nejznámější komiksovou sérií je Batman The New 52. A nakonec i Paul Dini, který stojí za animovanou sérií Batmana z roku 1992 a spolu s Dustinem Nguyenem napsal třeba Batman: Heart of Hush.

Kdy se svazek číslo 1000 dostane se i na české pulty zatím známé není. Můžeme ale předpokládat, že by se ho mohlo chytit nakladatelství Crew, které už v minulosti přeložilo nejeden z titulů, s Temným Rytířem z Gothamu v hlavní roli.

Zobrazeno 1292 krát
Naposledy upraveno: ne., 7. duben 2019 12:28
Pro psaní komentářů se přihlaste