čt., 5. listopad 2009 23:04

Abstraktní Rothko

Kateřina Kuldová
Přednáška o malíři, který se podílel na změně pohledu na moderní umění.

Jestli máte v úterý 10. 11. volný večer, přesněji řečeno neplánujete nájezd na olomoucké bary a vinárny, můžete navštívit další přednášku z cyklu Umělec a člověk v podání Ladislava Daniela. Tentokrát se bude hovořit o umělci americkém a na své si přijdou především ti, kteří holdují modernímu umění, respektive abstraktnímu expresionismu. Řeč bude o malíři Marku Rothkovi.

Rothko a jeho rozměrná plátna sestávající z barevných čtverců a obdélníků patří k dílům, která dala modernímu umění nový směr, posunula hranice a ovlivnila budoucí generace malířů. Hovořit se ale bude nejen o dílech, nýbrž i o osobnosti umělce a prostředí, ve kterém tvořil. Rothko spolu s Pollockem patří k těm nejznámějším a nejuznávanějším abstraktním expresionistů, takže není divu, že si autor přednášky vybral právě tohoto malíře.

Jestli tedy máte chuť vyměnit půllitr piva za abstraktní plátna, přijďte na sedmou hodinu večer do Arcidiecézního muzea v Olomouci. Stačí oželit jeden večer provoněný chmelem a náladu si tentokrát zlepšit vizuálním způsobem. Vaše játra vám za malý odpočinek možná i poděkují.

Více informací naleznete na www.olmuart.cz

Zobrazeno 1726 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:36

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste