ne., 6. listopad 2016 18:02

Alzheimer Café rozproudí diskuzi a odpoví na otázky

Logo projektu Alzheimer Café Logo projektu Alzheimer Café Zdroj: facebook alzheimercafeCZ
Praha – V prostorách Centra Seňorina v Praze se v úterý 10. ledna příštího roku uskuteční první Alzheimer Café. Cílem tohoto setkání, které se bude opakovat pravidelně každé první úterý v měsíci, je poskytnout podporu lidem, kterým do života zasáhla Alzheimerova choroba. Mohou se zde setkat s ostatními, kteří procházejí stejnými problémy, a získat informace, útěchu a povzbuzení.

Zúčastnit se mohou jak lidé s demencí, tak jejich přátelé, blízcí a příbuzní. Tím se projekt liší od ostatních již existujících, určených pouze pro pečovatele a ne pro samotné postižené. Přijít také může kdokoliv další, kdo si přeje dozvědět se o demencích více. V Alzheimer Café pak mohou všichni na nemoc na chvíli zapomenout a užít si společné chvilky nad hrnkem kávy.

Na každý z večerů je navíc pozvaný někdo z řad odborníků, aby poskytl zajímavé informace o konkrétním tématu a odpověděl na dotazy návštěvníků. „Jednotlivá témata jsou vybírána tak, aby návštěvníkům pomohla pochopit nejen to, jak demence funguje a co s sebou přináší. Dotýkají se také citlivých otázek, které při péči vyvstávají, a se kterými se jak lidé s demencí, tak jejich pečující musí vyrovnávat," vysvětluje Anežka Prokopová, jedna z pořadatelek projektu. „Některá témata jsou náročná a citlivá, ale věříme, že když o nich budeme schopni mluvit, snáz se s nimi vyrovnáme,“ dodává.

Alzheimer Café začíná v 18 hodin večer a potrvá zhruba dvě hodiny. „Délka každého setkání závisí především na jeho návštěvnících. Snažíme se, aby všechna setkání byla co nejméně formální, a tak ani čas není přísně regulovaný,“ uvádí Anežka Prokopová.

Celý koncept Alzheimer Café vznikl v Holandsku na popud psychologa Berea Miesena, který si během své praxe všiml, že lidem s demencí i jejich pečujícím dělá velké potíže o nemoci otevřeně hovořit. Alzheimer Café proto vzniklo jako místo, kde si mohou lidé o nemoci bez ostychu povídat a dozvědět se o mnoha jejích aspektech víc.

Zobrazeno 2347 krát
Naposledy upraveno: ne., 6. listopad 2016 18:49
Pro psaní komentářů se přihlaste