út., 27. říjen 2015 11:36

Americké námořnictvo hlídkuje v Jihočínském moři

PEKING – Čínská vláda se postavila ofenzivně k přítomnosti amerického torpédoborce USS Lassen u pobřeží Spratlyho ostrovů. Podle Bílého domu se jedná pouze o rutinní operaci v souladu s mezinárodním právem.

Loď plula dvanáct námořních mil od pobřeží uměle rozšířených útesů Subi a Mischief v Jihočínském moři. Bílý dům označil akci za rutinní hlídku ve vodách kolem ostrovů, jejichž území si kromě Číny nárokuje také Vietnam, Brunej, Malajsie, Filipíny a Tchaj-wan. Ze strany Spojených států panuje podezření, že Čína využívá ostrovy k vojenským účelům. Čínská vláda tato tvrzení popírá a tvrdí, že veškeré práce v oblasti jsou legální.

"Americké plavidlo vstoupilo do vod poblíž ostrovů bez povolení čínské vlády a narušilo regionální mír a stabilitu," uvedlo ve svém prohlášení čínské ministerstvo zahraničí. "Čína bude rezolutně reagovat na záměrné provokace jakékoliv země," dodalo.

Několikahodinovou operaci zajišťovaly monitorovací letouny. Podle amerického ministerstva obrany je toto první z hlídkových plaveb, které mají za úkol kontrolovat čínské územní nároky v Jihočínském moři a zajistit volnou trasu pro obchodní lodě. Hlídky se zaměří také na operace Vietnamu a Filipín v oblasti Spratlyho ostrovů.

Všechna rozhodnutí a následná gesta ostatních zemí mohou vyvolat nepříznivé reakce ze strany Číny, která hlídkovou plavbu bere jako provokaci a zastrašování Spojenými státy. Proti akci už vystoupil mluvčí čínského velvyslanectví ve Washingtonu a varoval, že Spojené státy by měly jednat odpovědně při snaze udržení míru v regionu. Přítomnost amerického torpédoborce považuje čínská vláda za ilegální.
„Vyzýváme USA, aby si dvakrát rozmyslely, než něco podniknou," řekl čínský ministr zahraničí Wang. "Washington by neměl jednat neuváženě a dělat mnoho povyku pro nic."
Pentagon oznámil, že operace pro zajištění svobody plavby provádí pravidelně po celém světě jako prevenci před přehnanými územními nároky na moři. Během listopadu proběhne asijsko-pacifický summit, na kterém vystoupí americký prezident Barack Obama i čínský prezident Si Ťin-pching, oba se k situaci pravděpodobně vyjádří.
Nejedná se o první spornou akci mezi Spojenými státy a Čínou. Na začátku září pronikla čínská vojenská plavidla do pobřežních vod Aleutských ostrovů na Aljašce. Jednalo se údajně o rutinní cvičení ve spolupráci s Ruskem.

Zobrazeno 2003 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:20
Pro psaní komentářů se přihlaste