út., 9. duben 2019 17:37

Americký astronaut Andrew Feustel navštívil Olomouc

Andrew Feustel při přednášce na Univerzitě Palackého Andrew Feustel při přednášce na Univerzitě Palackého Zdroj: Martin Šenovský
Olomouc – Americký astronaut a geofyzik Andrew Feustel v rámci návštěvy České republiky zavítal i do Olomouce. V rámci přednášky a panelové diskuze, které proběhly během úterního odpoledne, představil studentům univerzity a široké veřejnosti jeho pobyty ve vesmíru a pohovořil také o jeho vazbách na Česko. Spolu s ním z USA přicestovala i jeho manželka Indira.

Po úvodním slovu, kterým tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd České republiky Pavel Suchan přivítal astronauta a jeho ženu, se Indira Feustel chopila slova a česky přivítala téměř plnou aulu olomoucké pedagogické fakulty. Právě manželka muže, který ve vesmíru strávil celkem 226 dní, je jednou z osob, která z velké části stojí za cestou Andrewa Feustela do Česka. Má totiž kořeny ve Znojmě, a i přes to, že v České republice nežije, se sem velmi ráda vrací, jak řekla na přednášce.

Feustel se během přednášky věnoval zejména svým pobytům v kosmu. Jako zkušený astronaut popisoval pocity, které zažíval těsně před startem raketoplánu, práci na Hubbleově vesmírném dalekohledu, sportování na mezinárodní vesmírné stanici nebo tvrdé přistání ruského modulu Sojuz při návratu na naši planetu. Vše prokládal záběry z cest, které během svých misí pořídil. Nechybělo ani video vytvořené americkou vládní agenturou NASA, které dokumentovalo veškeré jeho kosmické mise.

„Při prvním návratu z vesmíru na základnu Edwards v Kalifornii si vybavuji pocity, které jsem prožíval, když záchranný tým otevřel poklop raketoplánu a ucítil jsem vůni pouště,“ řekl Feustel při přednášce. „Tam jsem si uvědomil, že jsme misi zvládli a jsem zpátky mezi lidmi, které mám rád,“ dodal.

Přednášku mohla bezplatně navštívit široká veřejnost a pro posluchače, kteří nerozumí anglicky, ji tlumočil překladatel. Na konci mohli zájemci pokládat astronautovi jakékoliv dotazy.

Nabitý program v Česku

V úterý 9. dubna měl ale ještě bohatší program, přednášce na pedagogické fakultě totiž předcházelo předání pamětní medaile za popularizaci vědy a České republiky v zahraničí. Astronaut Feustel ji přijmul z rukou rektora Univerzity Palackého Jaroslava Millera. Po první přednášce poté symbolicky odpálením modelu rakety odstartoval popularizační akci Vesmírný závod v Pevnosti poznání, po tomto aktu zde měl v plánu svou druhou přednášku z cyklu Příběh astronauta. Během pobytu v Česku již v pondělí navštívil Prahu, v následujících dnech se chystá i do Ostravy a Brna.

Proslavil jej krtek

Feustel se do povědomí české veřejnosti dostal zejména v roce 2011, kdy s sebou vzal raketoplánem Endeavour na Mezinárodní vesmírnou stanici jeden ze symbolů českého umění – postavu Krtečka vytvořenou dnes již zesnulým kreslířem Zdeňkem Milerem. Mimo pohádkovou postavičku na oběžnou dráhu Země vynesl v roce 2009 ještě Nerudovu básnickou sbírku Písně kosmické a minulý rok kresbu židovského chlapce namalovanou v terezínském ghettu dva roky před jeho smrtí.

Zobrazeno 1387 krát
Naposledy upraveno: út., 9. duben 2019 22:30
Pro psaní komentářů se přihlaste