út., 22. říjen 2019 13:00

USA přestaly exportovat svůj odpad do chudších zemí

Jedna ze skládek v Malajsii Jedna ze skládek v Malajsii Zdroj: www.huffpost.com
Spojené státy americké - Americká společnost Waste Management Inc., která je největším přepravcem odpadu v zemi, přestala vozit vyřazený odpad do chudších zemí mimo Severní Ameriku. Minulý týden potvrdilo tuto změnu politiky, která vešla v platnost již v srpnu tohoto roku, i samotné hnutí Greenpeace. Kromě největšího přepravce odpadu Waste Managment Inc., se změnu rozhodlo zavést i několik dalších podobně velkých společností.

„Společnosti by neměly vyvážet odpad do jiných zemí, aby uklidily náš nepořádek,“ říká John Hocevar z hnutí Greenpeace. „Amerika vyváží odpad ze země s domněním, že tak vytlačí ze svého zorného pole krizi znečistění, ale už ji nezajímá, že se odpad dostává do zemí, které se s ním nedokáží vypořádat.“

Tento krok přišel až po měsících zpráv o tom že bohatší země dováží recyklovatelné materiály do zahraničí, místo toho, aby se s nimi vypořádávaly na vlastním území, kde jsou však vyšší provozní náklady a existují zde také vyšší standarty pro ochranu životního prostředí. Začátkem tohoto roku vyšetřoval web HuffPost několik nelegálních skládek v Malajsii, kam byly nezákonně dovezeny odpady z velkých amerických firem, jako je například Walmart, a v některých případech dokonce spáleny na čerstvém vzduchu. Malajsie se stala největším shromaždištěm odpadků potom, kdy Čína na konci roku 2017 zavřela dveře miliardám tun odpadu z cizích zemí.

Právě vzhledem k zákazu dovozu směsného plastového odpadu a smíšeného papíru do Číny a také proto, že menší země nemají kapacitu na zvládnutí dováženého odpadu, zahájily firmy odpadového hospodářství novou politiku. Na jejím základě společnost Waste Managment Inc. uvádí, že nyní prodává celých 77 % svých recyklovaných materiálů na domácí trh a prohlašuje, že se již žádný plast posbíraný na jejich trasách neexportuje mimo Severní Ameriku.

Zobrazeno 1164 krát
Naposledy upraveno: čt., 24. říjen 2019 17:52
Pro psaní komentářů se přihlaste