čt., 1. prosinec 2016 17:42

Andrej Babiš: EET jede

Andrej Babiš při kontrole EET Andrej Babiš při kontrole EET Zdroj: Andrej Babiš
Česká republika - Dlouho plánovaný a očekávaný projekt elektronické evidence tržeb 1. prosince pocítil ne jeden podnikatel. Změny se tentokrát týkají restaurací, hospod či ubytovacích zařízení. Podle slov ministra financi Andreje Babiše zatím vše probíhá hladce.

Andrej Babiš si zatím projekt nemůže vynachválit. Sám o tématu EET dnes napsal několik příspěvků na svůj facebookový účet. „Projekt EET je úspěšný už tím, že jsme ho prosadili a narovná podnikatelské prostředí z hlediska placení daní,“ napsal Babiš.

Mnoho podnikatelů ale nový systém vnímá spíš negativně. Růst cen je znát například u piva nebo poledních menu. Zdražení hlásí restaurace po celé republice. Někde podnikatelé zdražují jen symbolicky. Například v jídelně na pražském Andělu cenu zvedli pouze o korunu.

Někde se nezdražuje vůbec. Dva oblíbené brněnské podniky – Bar, který neexistuje a Super Panda Cirkus zdražovat nebudou. „Na ostrý systém jsme najeli už po půlnoci, protože máme otevřeno do rána, zdržení jsme nezaznamenali,“ uvedl Jan Vlachyňský, spolumajitel barů.

Jinak tomu je například v Humpolci na Vysočině, kde hotel Kotyza zdraží až o dvacet procent. Cena poledního menu by tam mohla vzrůst o dvacet korun. Podobně je tomu i ve vietnamském bistru Zlatý kůň, kde se zdražení taktéž nevyhnou.

Zavedení EET podle Babiše ale nemá podnikatele stát téměř žádné náklady. Restauratéři by měli naopak zlevnit, protože pro ně ode dneška platí nižší sazby DPH, z 21 budou teď platit 15 procent. „Podnikatelé zaplatí míň daní a ti, kdo dneska straší, že zvýší ceny nebo už zdražili, jen zneužívají situaci v neprospěch spotřebitelů,“ uvedl Babiš pro Lidové noviny.

Někteří podnikatelé své podniky dnes uzavřeli jen demonstrativně.  Například kavárnu Jákl nedaleko Pacova dnes na protest uzavřela majitelka Jana Kůrková. Jsou ale podniky, které skončily definitivně. V hospodě na vrcholu turisticky oblíbené Milešovky včera načepovali poslední pivo. Dnes už návštěvníci na dveřích uvidí jen ceduli s nápisem zavřeno.

Ministr financi dnes fungování EET v praxi kontroloval na několika místech. „Pro mě je velice cenná zkušenost, když mluvím s lidmi, kteří to provozují,“ řekl. Na problémy prý nenarazil.

Restauratéři a hoteliéři za prvních dvanáct hodin odeslali na servery Finanční správy 752 tisíc účtenek. „Dneska problémy na straně EET serveru nečekám. Uvidíme 1. března 2017,“ uvedl na twitteru Michal Bláha ze serveru HlídačEET.cz.

V březnu 2018 čeká EET stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí například na festivalech, dále pak farmářské trhy, účetní služby, advokáty i lékaře. Od června 2018 se do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové. 

Zobrazeno 2114 krát
Naposledy upraveno: so., 3. prosinec 2016 17:32
Pro psaní komentářů se přihlaste