st., 18. leden 2012 22:05

Anglická Wikipedie protestuje

Největší světová internetová encyklopedie Wikipedie o půlnoci (EST) 18. ledna zahájila čtyřiadvacetihodinovou stávku na protest proti návrhům připravovaných amerických zákonů týkajících se online pirátství.

Wikipedie tak protestuje proti návrhu zákona „Stop Online Piracy Act“ (zkráceně SOPA), který bude Sněmovna reprezentantů projednávat 24. ledna 2012 a a PROTECT IP Act (zkráceně PIPA). Podle zákona SOPA by odpovědnost za webové obsahy přešla z jejich tvůrců na poskytovatele těchto obsahů a úřady by po nich mohly požadovat blokování všech stánek, na nichž se nelegální obsah nebo jen pouhé odkazy na něj objeví.

Odstavení encyklopedie je první celodenní akci tohoto druhu za celých jedenáct let existence Wikipedie. Tento krok byl schválen editory encyklopedie v hlasování, jehož velikost v její historii taktéž nemá obdoby. Návštěvníky anglické verze Wikipedie namísto obvyklé úvodní stránky čeká černé logo vysvětlující důvody jejího odstavení.

„Představte si svět bez svobody vědomostí.
Více než jedno desetiletí jsme strávili miliony hodin budováním největší encyklopedie v lidské historii. Právě teď Kongres Spojených států zvažuje legislativu, která by mohla katasrofálně zničit svobodný a otevřený internet. Abychom na toto upozornili, na 24 hodin Wikipedii odstavujeme.“

Wikipedie zároveň své uživatele ujišťuje, že toto opatření si neklade za cíl zcela znemožnit práci s encyklopedií – ta zůstává přístupná skrze mobilní telefony, smart phony a v případě, kdy uživatelé ve svých prohlížečích zakáží JavaScript.

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:SOPA_initiative/Learn_more

Foto:
http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Zobrazeno 2576 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste