čt., 9. únor 2017 21:16

Anglická Wikipedie zakázala citovat bulvární deník Daily Mail

Daily Mail Daily Mail Zdroj: www.thepoke.co.uk
Redakce anglické Wikipedie ve středu 8. února zakázala citovat Daily Mail. Rozhodla, že články publikované v novinách nebo na webových stránkách Daily Mail již nelze použít jako zdroj citace. Editoři Wikipedie tvrdí, že Daily Mail neověřuje informace, je senzacechtivý a často publikuje nesmysly. Jde o zcela výjimečné rozhodnutí, které je na poli internetu a Wikipedie velmi ojedinělé. Deník označili za "obecně nespolehlivý".

Proti zákazu hlasovalo jen málo oprávněných voličů. Opozice, která se zákazem nesouhlasí, tvrdí, že Daily Mail je historicky výstižné médium a mnoho oblastí, které anglický deník pokrývá, prezentuje přesně. Vyzdvyhují i podstatu Daily Mail jako bulváru. Často se totiž chopí zpráv, o kterých nikdo jiný nepíše.

Administrátoři Wikipedie se vyjádřili, že Daily Mail je obecně nespolehlivý zdroj a jeho použití zakázali. Odvolávají se na ostatní nosiče mediálních obsahů, které jsou mnohem spolehlivější. Správci Wikipedie dále pracují na nové aplikaci, která editory varuje, když chtějí tento deník použít ve svých článcích jako zdroj nebo referenci.

Ve svém hledáčku měli administrátoři Wikipedie Daily Mail již od ledna 2015, kdy deník přidali na stránku potencionálně nespolehlivých zdrojů. Mezi tyto zdroje patří i mnoho státem provozovaných médií jako čínský Xinhua nebo ruská televize RT. Na černé listině nespolehlivých zdrojů jsou i známé noviny Daily Mirror a The Sun, satirický The Onion, Examiner.com a webové stránky The Register a Forbes.

Zobrazeno 2340 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. únor 2017 23:41
Pro psaní komentářů se přihlaste