čt., 22. duben 2010 01:21

Apetit food pravděpodobně skončí v konkurzu

Bývalému přednímu výrobci baget Apetit food hrozí konkurz. Firma je od února v úpadku. Podle insolvenčního správce není možné řešení úpadku společnosti reorganizací, protože Apetit food již zastavil výrobu.

Apetit food a.s. je společnost, která se dlouhodobě soustřeďuje na segment chlazených výrobků v kategorii baget a hotových jídel. Firma vznikla v roce 2005 pod názvem Holinka Stanislav a navázala na podnikání Stanislava Holinky, který jako fyzická osoba působil v potravinářském oboru již od roku 1993. Před pěti lety Apetit  investoval do výstavby moderního provozu v Hněvotíně na Olomoucku. Své výrobky prodával po celém Česku a na Slovensku. Předloni dosáhl jeho obrat 225 milionu a loni podle předběžných odhadů představoval 244,5 milionu korun. Firma zaměstnávala přes  220 lidí, nyní má 32 pracovníků.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení podal sám bývalý výrobce baget. Vedení Apetit food v insolvenčním návrhu uvedlo, že se společnost potýká s finančními problémy v důsledku rozsáhlých investic v minulých letech, velké zátěže z hlediska splátek úvěrů a leasingů a kvůli zvýšení cen surovin a poklesu odbytu výrobků. V závěru roku 2009 krize ve financování společnosti vyvrcholila. Nebyly včas vypláceny mzdy zaměstnanců ani úhrady leasingových splátek. Dluhy firmy podle informací uvedených v insolvenčním rejstříku převyšují 160 milionů korun. Insolvenčním správcem soud jmenoval brněnského advokáta Jaroslava Svobodu. První schůze věřitelů, kde se rozhodne o dalším osudu firmy, se uskuteční 22. dubna v budově ostravského krajského soudu.

Po dohodě s akcionáři vedení Apetit food uzavřelo již dříve dlouhodobou nájemní smlouvu se třetím subjektem - společností BAPA, jejímž majitelem je firma Hamé. Ta převzala  od hněvotínské společnosti práva na používání ochranné známky Apetit, většinu zaměstnanců, odkoupila část movitého majetku a zachovala výrobu.

Zobrazeno 2448 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:38

Související články

Nepřející obecenstvo
  út., 4. květen 2010 18:17
Pro psaní komentářů se přihlaste