čt., 8. prosinec 2011 22:08

Archeologické ohlédnutí

Od 5. září lidé na Dolním náměstí procházeli kolem záchranného archeologického výzkumu, který běžel v plném proudu až do 2. prosince. Podnětem pro tento záchranný výzkum byla chystaná rekonstrukce Dolního náměstí, jehož nové podoby bychom se měli dočkat v roce 2013.

Dolní náměstí bylo již ve 14. století středověkým tržištěm. Na základě písemných pramenů z roku 1417 archeologové předpokládali, že v místě před Neptunovou kašnou by se měla nacházet kaple sv. Markéty. Podařilo se odkrýt nejen základy kaple, ale objevit i část její podlahy z břidlicových desek. V 90. letech 20. století bylo objeveno na náměstí kostrové pohřebiště z 11. - 12. století. Objev vedl k předpokladu, že by v blízkosti měla stát i románská stavba.  6. listopadu byl opravdu objeven roh kamenné románské stavby, pravděpodobně z 12. století, která byla zbořena o století později. Stále není jisté, zda se jedná o stavbu sakrální či světskou. Objevení románské stavby jen potvrzuje význam zdejšího osídlení, před tím než získalo v první polovině 13. století svá městská práva a privilegia.

Při výzkumu byly také objeveny kosterní pozůstatky asi 20 jedinců z 12. století. Zřejmě se jedná o okraj hřbitova. Spolu s ostatky bylo nalezeno také několik záušnic - vlasových ozdob, které pomohly při datování hrobů.

Vykopávky byly úspěšně ukončeny 2. prosince. V současné době je místo zakryto a připraveno na zimu. Na výzkumu se podíleli také studenti z Katedry historie ze sekce archeologie UP v Olomouci.

Výzkum, ale definitivně nekončí. V příštím roce se na Dolní náměstí opět vrátí archeologové a budou pokračovat v odkrývání olomoucké minulosti.

 

Zdroje:

http://npu-cz.temp141.imagic.cz/news/8567-zachranny-archeologicky-vyzkum-na-dolnim-namesti-v-olomouci/

http://zpravodajstvi.olomouc.cz/clanky/Archeologove-nasli-na-Dolnim-namesti-detske-kostry-pruzkum-uz-pro-letosek-konci-17331

 

 

Zobrazeno 2749 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste