ne., 7. duben 2019 22:09

Architektka Eva Jiřičná má úspěšný rok

Eva Jiřičná Eva Jiřičná Zdroj: archiweb.cz/eva-jiricna
Zlín – Eva Jiřičná, slavná a uznávaná architektka a designérka, zažívá velký rok. Začátkem března oslavila kulaté osmdesáté narozeniny. Její dílo můžeme obdivovat na řadě míst u nás i ve Velké Británii. Stopu po sobě zanechala i ve svém rodném městě. Do její tvorby patří například Kongresové centrum Zlín, Villa Sekyra v Praze, Canada Water v Londýně a mnoho dalších.

V rámci oslav běží v pražském Centru současného umění DOX rozsáhlá výstava popisující profesní dráhu Jiřičné od 60. let do současnosti. Tato výstava potrvá do 12. srpna. Jiřičná ani netušila, že za měsíc od narozenin ji čeká další dárek, a sice, že se stane držitelkou Ceny města Zlína za rok 2018. O ceně pro Jiřičnou rozhodlo tajné hlasování, které provedli zastupitelé města na zasedání. Cenu získala Eva Jiřičná za celoživotní dílo v oboru architektury a za šíření dobrého jména města Zlína, které je jejím rodištěm. Slavností předání ceny proběhlo 4. dubna a Jiřičná si cenu převzala z rukou Jiřího Korce, zlínského primátora.

Eva Jiřičná se narodila roku 1939 ve Zlíně. Přes 45 let žije v Londýně, kde pracuje a mimo jiné založila vlastní ateliér Eva Jiricna Architects Limited v roce 1984. S Petrem Vágnerem spoluzaložila další ateliér, tentokrát v Praze pod názvem Al – DESIGN v roce 1999. Roku 2003 byla zvolena předsedkyní Architectural Association v Londýně. O své práci přednáší po celém světě. Její design je znám lehkostí, množstvím světla a použítím tradičního materiálu, jako je sklo, ocel a kámen. Mezi její klienty patří významné i celosvětové firmy, například Royal Academy of Arts, Amec plc, Karel Schwarzenberg, Harrods a jiní.

Zobrazeno 1450 krát
Naposledy upraveno: po., 8. duben 2019 10:07
Pro psaní komentářů se přihlaste