pá., 20. duben 2018 18:54

Arséne Wenger skončí po více jak dvaceti letech v Arsenalu

Trénér Arséne Wenger u Kanonýrů další sezonu nepřidá Trénér Arséne Wenger u Kanonýrů další sezonu nepřidá Zdroj: commons.wikimedia.org
Londýn - Konec jedné éry fotbalu. Tak by se dalo ve zkratce charakterizovat dnešní prohlášení, které sice většina fanoušků londýnského Arsenalu očekávala, ale přesto jej přijala se smutkem a úlevou zároveň. Arséne Wenger po dlouhých dvaadvaceti letech skončí jako hlavní kouč Kanonýrů. Příznivci Arsenalu se nyní rozdělili na dva tábory. Jeden odchod kouče, který ze začátku překonal svou dobu, ale nyní za ní naopak zaostává, vítali. Druzí jej ještě nyní oplakávají. Jedno je však jisté. S odchodem francouzského stratéga se uzavírá velká kapitola nejen anglického fotbalu.

Postavil a trénoval nejlepší anglické týmy, proti kterým jsem kdy hrál," uvedl na Twitteru bývalý obránce Manchesteru United Gary Neville. Ten z roku 1998 byl úplně nejtěžší soupeř. Jeho týmy navíc hrály takový fotbal a měly takovou kvalitu, že jsme kvůli nim museli změnit náš vlastní styl. A to je největší kompliment," dodal.

Fotbal slovo legenda dost znehodnocuje, ale on prostě legenda byl. O tom není pochyb," přidal bývalý anglický reprezentant Paul Merson na sociálních sítích svůj názor s tím, že díky Wengerovi si mohl prodloužit kariéru. "Hrál jsem pod ním jen rok, ale měl jsem nejlepší fyzičku v kariéře. Šlapal jsem jako hodinky, byl jsem jako stroj," uvedl.

Arsenal získal pod vedením Wengera tři mistrovské tituly, ale ten poslední oslavil už v roce 2004. Mimo jiné i proto v posledních letech sílilo volání po jeho odchodu. Rozdílné pocity mají proto z Wengera i jeho bývalí svěřenci. Například bývalý záložník Stewart Robson jej na Twitteru označil za diktátora, který měl odejít už před několika lety. Nikdo mu nesebere zásluhy a změny, které do klubu přinesl. Byly to skvělé časy, ale jako spousta diktátorů si myslel, že on sám se měnit nemusí, i když mu hodně lidí říkalo opak. V posledních letech byl Arsenal pod Wengerovým vedením příliš úzkoprsý a zaostával ve vyhledávání hráčů a fyzioterapeutické péči. Trenérův odchod je to nejlepší, co mohlo klub potkat," řekl na adresu Wengera.

Pod osmašedesátiletým Francouzem si za Kanonýry zahráli i dva Češi. Tomáš Rosický, který loni ukončil kariéru, působil v klubu deset let. A i přes častá zranění se stal jednou z jeho. Brankář Petr Čech je stále brankářskou jedničkou Arsenalu, kam zamířil z jiného londýnského klubu Chelsea v roce 2015.

Nyní se nabízí otázka, kdo trenérské žezlo klubu, který v posledních letech nekončil tam, kde by si jeho fanoučci přáli, převezme. Nástupcem by se mohl stát někdejší záložník Patrick Vieira (41), jehož by si uměl představit na tomto postu i sám Wenger. Kromě Vieiry je ve hře i německé duo Thomas Tuchel a Joachim Löw či Ital Carlo Ancelotti.

Zobrazeno 1746 krát
Naposledy upraveno: pá., 27. duben 2018 12:40
Pro psaní komentářů se přihlaste