po., 9. listopad 2015 11:07

Barmské volby vyhrála nositelka Nobelovy ceny Su Ťij

Neipyijto - V nedělních barmských parlamentních volbách zvítězila dle očekávání Národní liga pro demokracii (NLD), kterou vede nositelka Nobelovy ceny za mír Auch Schan Su Ťij. Podle výsledků pospořilo stranu v hustě obydlených oblastech přes 90 procent voličů.

Mluvčí NLD uvedl, že strana získala přes 70 procent parlamentních křesel, což stačí k sestavení vlády. Vedení dosud vládnoucí Strany svazové soudržnosti a rozvoje (USDP) porážku uznalo už před oficiálním potvrzením od volební komise. „Prohráli jsme a musíme zjistit proč. Výsledek ale bez výhrad přijímáme, i když jeho konečnou podobu ještě přesně neznáme,“ řekl Tchei U z USDP.

Pro obyvatele Barmy znamenaly volby první svobodné hlasování po padesáti pěti letech vlády vojenské junty. Armáda má ale i teď zajištěnou jednu čtvrtinu křesel ve dvoukomorovém parlamentu a bude ovládat tři důležité resorty, kterými jsou ministerstva vnitra, obrany a pohraničních záležitostí.

V předvolební kampani NLD slibovala především společenské změny a posílení vlády zákona. Opoziční strana USDP podtrhovala, že pouze ona může zajistit stabilitu země.

NLD vyhrála volby už v roce 1990, ale junta její vítězství odmítla a Su Ťij držela patnáct let v domácím vězení, což vedlo k mezinárodnímu odsouzení junty. V roce 1991 získala Su Ťij na návrh Václava Havla Nobelovu cenu míru.

Zobrazeno 1807 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:22
Pro psaní komentářů se přihlaste