so., 2. květen 2015 18:35

Baťovské tradice prvního máje ožívají ve Zlíně

Prvomájový průvod si většina lidí spojuje s dobami, kdy byl Svátek práce oslavou vládnoucí KSČ. Málokdo ovšem ví, že tradice prvomájových průvodů sahá až před druhou světovou válku. Ve Zlíně se pokouší tuto zapomenutou podobu prvomájových průvodů připomenout již několik let.

 

 

Pochopitelně nejde o žádné setkání mladých členů KSČM. Právě naopak – jedním z nejpřísnějších pravidel průvodu je naprostá nepolitičnost. Žádné rudé, ani jiné prapory.  Jediná hesla, která návštěvník může vidět, jsou z doby, kdy

 

městu dominovala bratrská dvojice Tomáše a Jana Antonína Baťových. „Navazujeme na baťovskou tradici, ale chceme ukázat, že Zlín není jen o práci. Žije tady spousta mladých lidí, kteří umí tančit, hrát a zpívat,“ řekl organizátor akce Martin Červinka.

 

Letos se průvodu zúčastnilo přes jeden a půl tisíce lidí, mezi nimi sportovci, folklórní soubory, ale i studenti. Velkou pozornost si vysloužili majitelé veteránů, kterých jelo v průvodu hned několik. „Málokdy můžeme projít městem, zahulákat si a ještě sklidit potlesk.“ komentoval Stanislav Škubala, jeden z účastníků průvodu. Oslav u vily Tomáše Bati se zúčastnila i Sonja Baťová.

 

 Průvod městem nebyl na prvního máje jedinou akcí ve Zlíně. Na náměstí stály celý den stánky a pouťové atrakce. K vidění byly šermířské souboje, vystoupení mažoretek nebo hudebních skupin. Tradici baťovského prvomájového průvodu ve Zlíně obnovili již krátce po revoluci a od té doby jeho obliba stále roste.

 

Foto: zlin.cz

 

 

Zobrazeno 1882 krát
Naposledy upraveno: po., 4. květen 2015 11:36
Pro psaní komentářů se přihlaste