st., 6. listopad 2019 23:55

Beseda s chartistou, koncerty i vydání nové knihy: Šternberk si připomene třicet let od Sametové revoluce

Šternberk v roce 1989 Šternberk v roce 1989 Zdroj: sternberk.eu
Šternberk - Stejně jako zbytek republiky, i město Šternberk si v rámci výročí uplynutí třiceti let od Sametové revoluce pro své občany připravuje bohatý program. V týdnu od 12. do 17. listopadu tak v několika významných městských budovách lidé mohou společně zavzpomínat či se dozvědět něco nového o události, která se na podzim roku 1989 dotkla životů všech.

Hned první den výročního týdne bude v Informačním centru od 16:00 probíhat beseda s Tomášem Hradílkem, bývalým disidentem, signatářem Charty 77, politikem Občanského fóra a ministrem vnitra. Dále se zúčastní také Martin Štainer, studentský vůdce revoluce v Olomouci a Šternberku a Michal Kalhous, aktivista „sametových“ událostí roku 1989. Role moderátora besedy se ujme docent Pavel Šaradín z Katedry politologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého, který se specializuje na stranický systém v České republice.
V dalších dnech bude následovat vernisáž výstavy fotografií nazvaná Šternberk před třiceti lety, kterou si účastníci mohou prohlédnout v Kulturním domě, a několik koncertů. Za návštěvu určitě stojí i filmový maraton krátkometrážních filmů věnovaných předrevolučnímu období, který se odehraje v Expozici času.
Den boje za svobodu a demokracii, tedy samotný 17. listopad, se potom ponese ve znamení hudby. V kostele Zvěstování Panny Marie se bude konat slavnostní varhanní koncert s barokními skladbami, doplněný hrou na violoncello.
Kromě toho by také v polovině listopadu měla vyjít nová kniha o Šternberku s příhodným názvem Šternberk 1989 – 2019. Jejím autorem je šternberský rodák Karel Fiala, který se na sto čtyřiceti čtyřech stranách věnuje kronice města, zajímavým zdejším osobnostem a jeho porevolučnímu vývoji. Kniha je doplněna více než dvěma sty fotografií, na výběr ale měl autor z více než čtyřiceti tisíc kusů, z nichž část pocházela z jeho soukromého archivu. Přestože zpracování a vytřízení takového počtu nebylo jednoduchou záležitostí, Karel Fiala svému dílu věnoval maximální úsilí, protože k jeho rodnému městu ho pojí pevné pouto. „Jsem rodilý Šternberan, jinak bych určitě nemohl dělat knihy o Šternberku. K tomu musí člověka poutat k místu osobní vztah,“ říká Fiala a dodává, že na každé knize se pozná, zda ji autor dělal s láskou. „Knížka musí mít duši,“ říká.

Zobrazeno 1757 krát
Naposledy upraveno: so., 9. listopad 2019 22:31
Pro psaní komentářů se přihlaste