po., 11. duben 2016 10:24

Bez očekávaného rekordu, ale přece jedinečné Roubaix

Roubaix – Druhý nejstarší cyklistický monument kalendáře vyhrál bezmála osmatřicetiletý Mathew Hayman ze stáje Orcia-GreenEdge. Tom Boonen nepřidal do své sbírky rekordní pátý titul z „Pekla severu“ a skončil druhý. Pro třetí místo si dospurtoval Ian Stannard a vyrovnal tak nejlepší umístění britského jezdce na tomto legendárním závodě.

Australský veterán Hayman, který slaví narozeniny 20. dubna, si při své šestnácté účasti na tomto závodu dojel pro své životní vítězství. A to navíc naprosto jedinečným způsobem. Tradiční schéma, kdy na prvních kilometrech odjede menší skupina jezdců, kteří jsou dojeti u Arenberského lesa, se tentokrát nekonalo.

První dvě a půl hodiny závodníci jeli rychlostním průměrem vysoko nad padesát kilometrů v hodině, v čemž jim pomáhal i vítr v zádech. Proto se větší skupina oddělila až po sedmdesáti kilometrech a nechyběl v ní právě Hayman. Poté se situace zklidnila a uprchlíci dostali od pelotonu možnost se vzdálit, avšak ne na víc, než čtyři minuty. Čeští závodníci Zdeněk Štybar (tým Etixx – QuickStep) ani Jan Bárta (tým Bora-Argon18) se tentokrát neprosadili. Loni druhého Štybara oslabila nemoc, ten bral celý týden antibiotika a doufal v zázrak. "Doufal jsem, že antibiotika zafungují a pojede se mi dnes dobře, ale zázraky se v cyklistice nedějí a zejména na "Peklo severu" musí být jezdec 100% fit," napsal na svých stránkách. S čelem závodu ztratil kontakt po kolizi jiných jezdců v Arenberském lese, mýtickém pětihvězdičkovém úseku kostek (hvězdičkami se „známkují“ jednotlivé kostkované úseky tratě, podle obtížnosti, přičemž pět je nejobtížnější úsek, pozn. red.). Bártův tým byl ze začátku velmi aktivní a i díky němu se do sedmdesátého kilometru nepodařilo nikomu z pelotonu odjet.

V Arenbergu se také od čela závodu oddělil slovenský mistr světa Peter Sagan a v této sezoně se loučící „Spartak“ Fabian Cancellara. Vepředu naopak mimo jiné šlapal pozdější vítěz Hayman, Tom Boonen, stíhající svůj rekordní úspěch, a hned pětice cyklistů týmu Sky. Pro britský tým Sky se však skvělá situace během třech zatáček na kostkách proměnila v noční můru. Jezdeckými chybami přišli po pádech o tři jezdce a později i spolulídra Luka Rowa. Dále zde šlapal Sep Vanmarcke, který asi patnáct kilometrů před cílem, na dalším pětihvězdičkovém úseku Carrefour de l´Arbre, zaútočil a vytvořil si znatelný náskok. Aktivní Boonen však nenechal nic náhodě a všechny nástupy si dojížděl.

Po pádu Cancellary, který jel spolu se Saganem v další skupině, se naděje na vítězství těchto dvou šampionů rozplynuly. Sagan dojel jedenáctý, Cancellara čtyřicátý, a při kroužení na velodromu v Roubaix a zdravení fanoušků znova spadl. Tentokrát to však vzal s úsměvem.

Vepředu se na „cestě šampionů“, posledním kostkovém úseku vedoucím na velodrom, odpoutala nejdříve dvojice Boonen, Hayman, později byli dojeti Stannardem a Vanmarckem. Tito čtyři si to na velodromu „rozdali“ o vítězství. Boonenovi k rekordnímu pátému titulu chyběl asi metr a půl. Bylo ale vidět, že zklamaný není a Haymanovi srdečně blahopřál.

Zobrazeno 2065 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:25
Pro psaní komentářů se přihlaste