st., 11. leden 2012 20:47

Billboardy podél českých silnic zmizí do pěti let, ale ne všechny

Dlouho diskutovaná problematika billboardů, které lemují rychlostní komunikace v ČR a podle odborníků přispívají k nepozornosti řidičů a ohrožují bezpečnost účastníků silničního provozu, se již projednává na půdě poslanecké sněmovny. Novelu zákona o pozemních komunikacích předložil vládě 4. ledna poslanec za ODS Libor Ježek.

Pokud bude novela schválena ve svém stávajícím znění, bude znamenat úplný zákaz umisťování reklamních zařízení podél dálnic a rychlostních silnic – těch se v současné době podél těchto komunikací nachází přibližně 2200. Jejich majitelé by je měli na vlastní náklady odstranit do roka od začátku platnosti nové legislativy.

Rušení billboardů, jejichž boom začal v 90. letech, doposud komplikovala především neomezená platnost smluv na jejich zřizování, která jejich vypovídání značně ztěžovala. Ministr dopravy Pavel Dobeš se k problematice jejich případného prodlužování staví jednoznačně: „Trvám na svém požadavku, aby podřízená složka již neuzavírala jakékoliv dodatky ke stávajícím smlouvám. Z pohledu ministerstva se jedná o nevýhodné smlouvy pro stát.“

Podle tiskové zprávy Ministerstva dopravy by většina reklamních poutačů podél silnic měla zmizet do pěti let od očekávaného přijetí novely zákona. Zatvrzelí odpůrci billboardů však s iniciativou ministerstva stále nejsou spokojeni. Kritizují nejen zdlouhavost procesu vypovídání smluv, ale především omezenou platnost připravované nové legislativy, která se nebude týkat reklamních zařízení na městských úsecích kolem silnic a dálnic, které jsou podle nich množstvím reklamních poutačů zasaženy nejvíce.

 

Ukázka toho, jak by naše silnice vypadaly bez billboardů:

předpo



Zdroje:
http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_zpravy/Billboardy_pravda.htm
http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/zmizi-z-okoli-dalnic-reklamy-vlada-rozhodne.html
http://www.nechceme-billboardy.cz/clanky.php?id=zastavena-uzemi

Foto:
http://www.nechceme-billboardy.cz/index.php

Zobrazeno 2702 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste