so., 20. duben 2019 14:19

Bílý balet stoprocentní, CSKA a istanbulské kluby zaváhaly

Argentiský rozehrávač Facundo Campazzo v dresu Realu M Argentiský rozehrávač Facundo Campazzo v dresu Realu M Zdroj: euroleague.net
Madrid (lb)- Basketbalisté Realu Madrid jsou ze všech ostatních týmů nejblíže k postupu do Final Four Euroligy. Obhájci titulu na Velký pátek využili výhody domácího prostředí, když zvítězili nad řeckým Panathinaikosem Athény. V sérii na tři vítězná utkání vedou 2:0 a o svém postupu mohou rozhodnout už v úterý na půdě Panathinaikosu. Zbývající souboje jsou vyrovnané 1:1. Nejprve zaváhali hráči tureckých velkoklubů z Istanbulu, Fenerbachce i Efes, a poté se k nim přidali i hráči CSKA Moskva.

 Současní šampioni z Madridu, kteří skončili po základní části na třetím místě, potvrdili středeční výhru nad Panathinaikosem a zvítězili i v pátek v poměru 78:63.

Mí svěřenci podali velmi dobrý výkon. Po celých 40 minut se koncentrovali. Stříleli s velkou úspěšnosti, neztráceli zbytečně míče a dobře pracovali v obraně. To bylo klíčem našeho vítězství. Vedeme 2:0, ale musíme udělat ještě jeden krok, který bývá často nejtěžší. Teď nás čeká zápas na Panatinaikosu. Budeme se muset vypořádat s bouřlivou atmosférou. Pokud tohle zvládneme a podáme stejně dobrý výkon jako dnes, troufám si říci, že vyhrajeme a postoupíme do Final Four," řekl po utkání jednapadesátiletý trenér Realu Madrid Pablo Laso.

Hned šest hráčů bílého baletu zaznamenalo dvouciferný počet bodů. 

Zaváhání tureckých klubů z Istanbulu

Nejprve nečekaně klopýtli hráči Fenerbachce. V prvním zápase sice smetli Žalgiris Kaunas o 30 bodů, ale ve druhém klání už od úvodního rozskoku tahali za kratší konec. Základ vítězství položili basketbalisté litevského klubu ve druhé a třetí desetiminutovce, během nichž si vytvořili 17bodový náskok. Svěřenci srbského trenéra Željka Otradoviče však nesložili zbraně. Během čtvrté čtvrtiny za obrovské podpory svých fanoušků stáhli náskok soupeře na rozdíl pouhých dvou bodů a v posledních vteřinách mohli dokonce rozhodnout o svém vítezství. Bohužel pro ně ale Srbský reprezentant Marko Gudurič přešlápl postranní čáru, ztratil míč, a tak se z výhry 82:80 radovali hosté ze Žalgirisu. 

Nejlepším střelcem zápasu se stal s 20 body sedmatřicetiletý Edgaras Ulnovas v dresu hostujijícího celku, k nim přidal sedm doskoků. Domácí tým spoléhal především na Itala Luigiho Datomeho se 17 body a devíti doskoky.

Těsnou prohru Istanbulu neodvrátil ani český reprezentant Jan Veselý, který si na své konto připsal 12 bodů. Zajímavostí je, že poslední euroligový zápas na domácí palubovce prohrálo Fenerbachce před více než rokem, a to 5. dubna 2018 v prodloužení se španělskou Malagou. Touto výhrou ukončil Žalgiris vítěznou šňůru Fenerbachce před domácími fanoušky čítající třiadvacet vítězství v řadě. Své zaváhání se pokusí Fenerbachce napravit již v úterý a ve čtvrtek, kdy jsou na programu odvetné boje na palubovce Žalgirisu.

Roli menšího favorita nezvládl ani druhý istanbulský celek. Efes Istanbul, který skončil po základní části Euroligy na čtvrtém místě, a získal tak výhodu domácího prostředí v boji o postup na Final Four s Barcelonou, vyhrál úvodní souboj 75:68. Druhý však prohrál stejně jako Fenerbachce v dramatické koncovce o dva body 72:74. Na straně Efesu se nejvíce dařilo americkému rozehrávači se zkušenostmi z NBA Shanu Larkinovi, který do soupeřova koše nastřílel 18 bodů. Na výhře Barcelony se největší měrou podílel maďarský reprezentant a nejlepší obránce Euroligy z roku 2017 Ádám Hanga se 17 body a čtyřmi doskoky. Se 13 body a sedmi doskoky mu sekundoval chorvatský veterán Ante Tomič. Nyní se série přesouvá ke dvěma zápasům do hlavního města Katalánska.

Španělské překvapení v Moskvě

Hráči španělského klubu Baskonia zapomněli na prohru z prvního utkání, a v tom druhém si v Megasport Areně vyšlápli na ruského giganta CSKA Moskva a vítěze Euroligy z roku. Zvítězili 78:68, vyrovnali stav série na 1:1, a stále tak živí naději účasti na závěrečném turnaji čtyř nejlepších týmů Euroligy. Ten se bude konat ve dnech 17. - 19. května ve městě Vitoria-Gasteiz, což je město, kde sídlí klub Baskonia. Nejlepším hráčem druhého utkání byl francouzský pivot v dresu Baskonie Vincent Portier, který dominoval pod oběma koši, o čemž svědčí jeho 15 získaných doskoků. K nim přidal 14 bodů. Odvetné zápasy číslo 3 a 4 odehrají basketbalisté těchto týmů ve středu a v pátek ve Španělsku.

Zobrazeno 1317 krát
Naposledy upraveno: ne., 21. duben 2019 15:57
Pro psaní komentářů se přihlaste