po., 20. březen 2017 17:05

Blonďatý cestovatel promítá po celé republice

Sympatický mladík si své publikum získal i neotřelým humorem. Sympatický mladík si své publikum získal i neotřelým humorem. Zdroj: Facebook Ladislava Zibury
Rychnov nad Kněžnou – Jak minulý rok, tak i letos. Ladislav Zibura si odejde svou štreku po všech koutech světa a se svými dobrodružnými zážitky se teď jezdí podělit ve velkých i malých městech České republiky. Ani Olomouc nebyla výjimkou. Jeho projekce 7. listopadu a 13. března byly beznadějně vyprodané. Úspěšné promítání tak Ladislav naplánoval i do menších měst, aby měl možnost se o své zážitky podělit s co největším množstvím posluchačů. Do malého města na východě Čech zavítá v sobotu 25. března.

V Rychnově nad Kněžnou mladík vystoupí v rámci pořádání dobročinné akce s názvem Přes překážky ke hvězdám. Jedná se o víkendovou benefiční akci, kde výtěžek putuje pro centrum Orion, z.s., která je neziskovou organizací. Centrum podporuje rodiny s dětmi s handicapem, aby jim umožnilo žít stejný život jako jejich vrstevníci. Tedy navštěvovat školu, aktivně trávit svůj čas a radovat se z maličkostí. Součástí víkendové akce je i například bazar módních doplňků a knih, koncert Ondřeje Rumla a mnoho dalších zajímavých přednášek.

Někdo si může říct, že se u Ladislava Zibury jedná o další, nudnou a poučnou přednášku z krajů nám cizích. Většinu světa už stejně naše moderní civilizace zná, tak co nového bychom se mohli ještě dozvědět. Ale opak je pravdou. Čtyřiadvacetiletý mladík se vydává na místa, u kterých nás vždy něco překvapí. A co je hlavní, on sám vždy překvapí. Svými nápady. Třeba vydat se pěšky za 40 dní z Turecka do Jeruzaléma. O to hororovější jeho dobrodružství je, když ušel celých 1400 km.

Z jeho vyprávění je ovšem patrné, že lidé se najdou všude milí, možná ještě přátelštější než Moraváci. Proto nebylo neobvyklé, že ho, pro ně exotického mladíka, tamní obyvatelé zvali k sobě domů, aby ho nakrmili, umyli a poskytli přístřeší. Jak totiž sám tvrdí, je pro něj větší dobrodružství, když dopředu neví, kde v noci hlavu složí, zda bude příští den jíst nebo co ho na jeho cestě potká. Přesně tohle mu umožnilo místní domorodce poznat více osobně a porozumět jejich nátuře. Zibura vlastně nemá ani řidičský průkaz, tak to možná s tou zábavnou pěší turistikou budou všechno jen výmluvy.

Zhruba rok po absolvování této strastiplné cesty se vystudovaný žurnalista zřejmě opět nudil a napadla ho další, neméně nebezpečná cesta. Tentokrát si prstem na mapě ukázal na Čínu. Zde ušel 800 km a strávil dva měsíce. Několikrát dokonce poznal zdejší ochránce zákona, anglicky nemluvící Číňany, i jejich pohostinnost. O tom už nám všem ale povypráví sám na svých projekcích.

Zobrazeno 2095 krát
Naposledy upraveno: st., 22. březen 2017 11:27
Pro psaní komentářů se přihlaste