pá., 22. únor 2019 19:53

Studenti stávkují proti změnám klimatu. Česko zatím spí

Studentská demonstrace v Melbourne Studentská demonstrace v Melbourne Zdroj: School Strike, Flickr
V mnoha zemích se v současné době vedou školní stávky pro záchranu planety. Studenti tak reagují na stupňující se klimatické změny. Vše začalo už v loňském roce. Přesněji v pondělí 20. srpna, kdy se 15letá Švédka Greta Thunbergová rozhodla bojovat proti nečinnosti politiků. Stávky se postupně rozšiřují i do dalších států.

Švédsko jde příkladem

Když Švédsko zasáhla vlna veder a požárů, stanula Greta před parlamentem a začala svůj boj za ochranu planety. Požadovala, aby vláda dodržela Pařížskou dohodu a snížila tak emise skleníkových plynů. Poté začala Greta stávkovat tím, že každý pátek vynechala školu a zamířila před parlament. Nejdříve se lidé domnívali, že její snaha zachránit planetu brzy opadne. Později ji však začali napodobovat i ostatní studenti, kteří každý pátek chodili „za školu.“ 

Školní stávka za klima
Ze školní stávky za klima se postupně stalo mezinárodní hnutí. Čím dál tím více lidí, a to hlavně žáků základních, středních ale i v trochu menší míře studentů vysokých škol, se zajímá o klimatické změny, jejich příčiny, ale i dopady. Studenti pořádají stávky a protestní pochody po celém světě. V listopadu, pouhé tři měsíce po Gretině stávce, došlo v některých zemích k mnohatisícové demonstraci. Příkladem může být taková Austrálie, kde se sešlo na 15 tisíc lidí.

„Zasloužíme si něco lepšího. Mladí lidé ještě nemohou volit, ale budeme muset žít celá desetiletí s následky vaší nečinnosti,“ volala na demonstraci jedna z protestujících školaček Nosrat Fareha.

V prosinci zasáhly demonstrace přes více než 270 měst a neustále přibývají další. V Nizozemí se do protestů zapojilo kolem 20 tisíc lidí a v Belgii dokonce více než 30 tisíc.

Probudí se i Česko?
I přesto, že se tento studentský protest rozšířil do řady zemí, v Česku o něm ví pouze malá skupina lidí. Důvodů může být hned několik.

Podle předsedy České středoškolské unie Martina Mikšíka o těchto protestech česká mainstreamová média téměř vůbec neinformují. Další příčinou, proč se čeští studenti nezajímají o toto téma, by podle Mikšíka mohla být také nedostatečná environmentální výuka.

Celá situace se však pro Českou republiku mohla v nejbližších dnech změnit. Organizace Proplanetu.cz pořádá veřejná shromáždění Kruhy pro planetu. Organizátoři se snaží hlavně informovat kolemjdoucí o možných řešeních změny klimatu. Nejde tedy přímo o demonstrace, ale spíše o informování české společnosti o dané situaci.

Vznikl i kolektiv samotných studentů, který navazuje na mezinárodní hnutí Fridays for Future. V pátek 15. března tohoto roku, kdy se mají opět po celém světě uskutečnit velké stávky, pravděpodobně vystoupí i čeští studenti, kteří na toto hnutí navazují.

Zobrazeno 1601 krát
Naposledy upraveno: ne., 24. únor 2019 18:38
Pro psaní komentářů se přihlaste