ne., 17. duben 2016 22:26

Brněnská medvědí slečna dostala jméno Noria

Brno - V sobotu dopoledne pokřtila tenistka Lucie Šafářová brněnskou lední medvědí slečnu a dala jí jméno Noria. Jméno je inspirované finským románem s tématikou globálního oteplování a Lucie ho vybírala ze čtyřiceti nejkrásnějších návrhů fanoušků ledních medvědů.

Brněnská rodačka, loňská vítězka Australian Open a finalistka French Open Lucie Šafářová jako kmotra popřála malé samičce i brněnské zoologické zahradě hodně spokojených návštěvníků a také nakrmila lední medvědy speciálními ledovými dorty.

„Jsem pyšná na to, že jsem mohla pokřtít tak vzácné zvíře, jako je lední medvěd. Setkala jsem se s chovateli, kteří se o zvířata v brněnské zoo starají, měla jsem možnost nakrmit medvědy, lemury a žirafy a budu mít na dnešní den opravdu krásné vzpomínky,“ řekla kmotra Lucie Šafářová.

Autorkou návrhu jména Noria je Lenka Škutilová, která do zoo napsala: „Krásné jméno pro tuto medvědí princeznu by bylo Noria, což je hrdinka románu Strážkyně pramene od finské spisovatelky Emmi Itäranta, jejíž svět podlehl zkáze jménem globální oteplování, jako se v současnosti děje i s životním prostředím ledních medvědů.“ Na autorku čeká pozvání do brněnské zoo.

Na dopolední program dorazilo do zoo 2300 návštěvníků. A křtu se zúčastnila i ministryně školství Kateřina Valachová a primátor města Brna Petr Vokřál.

Noria je již pátým mládětem ledního medvěda narozeného v brněnské zoo rodičům Umkovi a Cori. Doplnila tak svoje sourozence samečky Billa, Toma, Nanuka a samičku Kometu. Stejně jako ostatní sourozenci ani Noria v brněnské zoo nezůstane.

„Mláďata nemohou s matkou ani otcem dlouho být, protože by hrozilo, že se budou pářit. Ideální doba přemístění jsou dva roky po porodu,“ uvedla mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková.

Zobrazeno 2744 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:38
Pro psaní komentářů se přihlaste