ne., 9. prosinec 2018 17:05

Bruselská policie zatkla čtyři stovky lidí z demonstrací „žlutých vest“

Pochod protestujících ulicemi Bruselu Pochod protestujících ulicemi Bruselu Zdroj: Al Arabiya
Brusel – Belgická policie v sobotu 8. prosince zadržela více než 400 protestujících, kteří po vzoru francouzských protestů „žlutých vest“ pochodovali v bruselských ulicích. Snažili se dostat k oficiálním budovám Evropské unie. Po cestě ničili obchody, auta a házeli kameny po zasahujících policistech. Situaci se zhruba po pěti hodinách podařilo uklidnit. 

Je to již druhá událost tohoto druhu, která se ve městě odehrála za poslední dva týdny. Dav lidí, který byl podle tamní policie složen z tisícovky protestujících, měl namířeno k sídlu Evropské unie a nedaleké belgické vládní čtvrti. Bohužel se opět neobešla bez vandalismu a násilí.

Belgické protesty se snaží upozornit na přehnaně drahé bydlení a požadují odstranění belgické středo-pravicové koaliční vlády šest měsíců před tamními řádnými volbami.

Demonstranti uvedli, že jejich prvním záměrem bylo pochodovat až do sídla EU v Bruselu, ale tam na ně čekala policie se slzným plynem a vodními děly. Podle belgických sdělovacích prostředků úřady vyslaly v Bruselu do terénu kolem 1 000 policistů, z nichž mnozí byli tajní důstojníci. 

„Jakmile otevřeme ústa, začnou nás plynovat. Používají policejní pumpy. Mají to nařízené od vlády. Ale my jsme neudělali nic špatného. Jen vyjadřujeme svůj názor a nesouhlas,“ uvedl jeden z protestujících.

Vedle bruselských nepokojů v sobotu probíhala další vlna demonstrací i v kolébce hnutí žlutých vest, tedy ve Francii. Tamní policie hlásí, že v Pařížidemonstrovalo více než 10 tisíc lidí a zhruba 135 z nich utrpělo vážnější poranění. Právě od žlutých vest si bruselští protestující vzali příklad. 

Zatím není jasné, kdo Bruselské demonstrace organizoval. Objevili se ovšem spekulace, že za ně mohou krajně pravicové či levicové skupiny. 

Zdroj: https://www.denik.cz/ze_sveta/demonstrace-v-bruselu-se-promenila-v-nasili-policie-pouzila-vodni-dela-20181130.html

Zobrazeno 1482 krát
Naposledy upraveno: út., 11. prosinec 2018 00:20
Pro psaní komentářů se přihlaste