čt., 10. prosinec 2015 00:20

Bystřici navštíví v předvečer svaté Lucie průvod Lucek

Velká Bystřice – Každoroční rej Lucek předvedou členové souboru Mladá Haná. Druhou prosincovou sobotu projdou městem, navštíví domy a předvedou zvyky spojené s touto tradiční lidovou událostí.

Akce startuje v podvečerních hodinách v části Nad Skalou. Tanečníci a muzikanti folklórního souboru obléknou bílé pláště a vydají se na cestu končící v osmnáct hodin na velkobystřickém náměstí. Během obchůzky navštíví jednotlivé domy. „Podle staré tradice Lucky obcházely stavení a zkoušely bílým peřím, jestli mají hospodáři čisto a uklizeno. Když neměli, Lucky jim domovy zaprášily popelem,“ přibližuje události vedoucí souboru Robert Šolc.

Tradici soubor obnovil před čtyřmi lety. Pravidelně se tak v předvečer svátku svaté Lucie vydává do ulic Velké Bystřice a ukazuje připomínku těchto starobylých obyčejů. „Dnes je obtížné dovést tento zvyk k dokonalosti. Lidé totiž většinou uklizeno mají,“ říká s úsměvem tanečník Milan Heřman. Dodává také, že se soubor snaží hlavně předvést typické zvyky v domácnostech tak, jak je lidé dělali dříve.

Zobrazeno 2694 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:57
Pro psaní komentářů se přihlaste