st., 25. říjen 2017 19:29

Cambridge zveřejnila Hawkingovu doktorskou práci, web nápor zájmu neunesl

Stephen Hawking, génius, který přes svou nemoc nikdy neztratil optimismus Stephen Hawking, génius, který přes svou nemoc nikdy neztratil optimismus Zdroj: Oficiální facebookový profil Stephena Hawkinga
Cambridge - Kdo by neznal geniálního a světově proslulého britského teoretického fyzika a kosmologa Stephena Hawkinga. V rámci Open Access Week, což je mezinárodní propagační akce na podporu otevřeného přístupu veřejnosti k výsledkům vědeckého výzkumu, Univerzita v Cambridgi v pondělí 23. října na webu volně zpřístupnila jeho disertační práci s názvem Properties of Expanding Universes (Vlastnosti rozšiřujících se vesmírů). Už první den o ni byl tak markantní zájem, že spadl kompletně celý univerzitní server. Práci si údajně během pár hodin stáhlo na téměř šedesát tisíc lidí, informovala agentura AP.


Hawking na Cambridgeské univerzitě studoval mezi lety 1962 – 1966. Svoji dizertační práci zaměřenou na počátky vzniku vesmíru obhájil v pouhých 24 letech. Je jednou z publikací, ze kterých vychází současné myšlení o vesmíru a jeho fyzikálních vlastnostech. Práce byla až donedávna k dispozici ve školní knihovně, ale buď pouze prezenčně, nebo si studenti mohli za 85 dolarů zakoupit její digitální kopii. Jelikož však patřila mezi nejžádanější v jejím online depozitáři, univerzita se rozhodla ji zveřejnit pro všechny, a to zde. „Doufám, že zveřejnění mojí doktorské práce inspiruje lidi po celém světě k tomu, aby se dívali vzhůru na hvězdy, ne dolů do země. Aby přemýšleli o našem místě ve vesmíru,“ svěřil se čtyřiasedmdesátiletý vědec britskému deníku The Guardian.


Stephen Hawking se celý život zabývá teoretickou fyzikou a předměty zájmu jeho bádání jsou černé díry a teorie relativity. Aktivně se věnuje popularizaci vědy. V jednadvaceti letech, kdy začínal studovat v Cambridge, mu lékaři diagnostikovali amyotrofickou laterální sklerózu, která napadá nervový systém a způsobuje postupné ochrnutí celého těla. Nemoc ho v roce 1968 upoutala na speciální vozík, za jehož pomoci se dodnes pohybuje. Při tracheotomii v roce 1985 dokonce ztratil hlas, díky speciálnímu počítači, který převádí pohyby jeho tváře do mluvené podoby, však může normálně komunikovat s okolím. Jeho vyjímečný život mapuje oscarový film Teorie všeho. I přes svou nemoc vydal na dvě stovky vědeckých publikací, pro které je charakteristické, že i když jsou velmi odborně napsané, jsou částečně i populárně-naučné. Ne zcela zasvěcený čtenář by jim tedy také měl bez větších obtíží porozumět. Mezi jeho nejznámější díla patří Stručná historie času nebo Ilustrovaná teorie všeho, která patří k nejčtenějším knihám na světě vůbec.

Zobrazeno 2089 krát
Naposledy upraveno: ne., 29. říjen 2017 18:57
Pro psaní komentářů se přihlaste