pá., 2. prosinec 2011 19:24

Češi se na EURU 2012 utkají s Polskem, Řeckem a Ruskem

V pátek 2. prosince 2011 proběhlo v ukrajinském městě Kyjev v Paláci umění losování jednotlivých základních skupin pro fotbalové Mistrovství Evropy 2012, které se bude hrát od 8. června v Polsku a na Ukrajině. Češi se na EURO probojovali na poslední chvíli, když v baráži dokázali dvakrát porazit fotbalisty z Černé Hory. Reprezentanti České republiky byli nasazeni do čtvrtého koše společně s Dánskem, Francií a Irskem. Los určil, že se český tým utká ve skupině „A“ s Polskem, Řeckem a Ruskem.

Před zahájením samotného losování bylo představeno všech 16 týmů, o kterých se bude rozhodovat. Sílu jednotlivých mužstev okomentoval prezident UEFA Michel Platini. Na otázku, zda považuje francouzské fotbalisty za favority, odpověděl, že má sice Francie dobrý tým, ale za favorita ji rozhodně nepovažuje podobně jako třeba Českou republiku.

Slavnostní večer začal vystoupením tanečníků, kteří předvedli divákům ukázku ukrajinského národního tance. Poté všechny diváky a zástupce jednotlivých týmů přivítali moderátoři večera Olga Freimutová a Piotr Sobczynski. Úvodního slova před losováním se ujal ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který mluvil o tom, že pořádání EURA 2012 je pro Ukrajinu i Polsko obrovskou příležitostí.

Dalším bodem na programu bylo představení všech stadionů, kde se budou zápasy EURA hrát. Jedná se o stadiony ve Varšavě, Charkově, Lvově, Gdaňsku, Poznani, Kyjevě, Doněcku a Vratislavi.

Následně zpěvačka Jamala představila publiku oficiální píseň pro EURO 2012. Poté moderátoři večera vyslovili heslo nadcházejícího mistrovství Evropy: „Pojďme spolu vytvářet dějiny“, a upozornili na to, že je potřeba, abychom si připomněli okamžiky z historie. Na pódium v ten okamžik přišla řada evropských fotbalových osobností a moderátoři jim pokládali otázky týkající se minulých mistrovství.

Konečně se dostalo na hlavní bod programu, tedy na losování týmů do základních skupin. Při losování asistovala i francouzská fotbalová legenda Zinedine Zidane, který hned jako první tým ze čtvrtého koše vylosoval Českou republiku a přiřadil ji tak do skupiny „A“ k Polsku. Dále bylo do skupiny „A“ přiřazeno Řecko a Rusko. Český tým tak odehraje základní skupinu v Polsku, což je příznivá zpráva pro české fanoušky, kteří to na zápasy nebudou mít daleko. První zápas sehraje český tým 8. června ve Vratislavi proti Rusku.

Celkový souhrn jednotlivých skupin:
A – Polsko, Řecko, Rusko, Česká republika
B – Nizozemsko, Dánsko, Německo, Portugalsko
C – Španělsko, Itálie, Irsko, Chorvatsko
D – Ukrajina, Švédsko, Francie, Anglie

Logo:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ru/thumb/d/dc/UEFA_Euro_2012_logo.png/200px-UEFA_Euro_2012_logo.png

Zobrazeno 2229 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste