čt., 26. prosinec 2013 21:43

Češi se vrátili z Univarziády jako čtvrtý neúspěšnější tým

Celkovým ziskem třinácti medailí se česká výprava umístila v hodnocení národů těsně pod stupni vítězů. Po prvních čtyřech dnech v Trentinu, pěti plackách Martiny Sáblíkové, Evy Samkové, Kateřiny Chourové, Jitky Landové a Michaely Doležalové, přidali čeští sportovci dalších osm cenných kovů.

 

Bronz pro Čecha

Skicrossař Jíří Čech vybojoval 15. prosince bronz. Zvítězil Polák Mateusz Habrat, druhé místo pak obsadil Igor Omelin z Ruska. Ruská reprezentace získala hned čtyři skicrossové medaile z šesti možných především díky nadvládě žen."Habrat a já jsme dokončili rozjezdy na stejné úrovni, ale on má více zkušeností, což mu pomohlo k vítězství.", konstatoval po závodě náš reprezentant.

Druhé zlato pro Sáblíkovou

Po triumfu na tříkilometrové trati ovládla rychlobruslařka Martina Sáblíková na zimní univerziádě i závod na 5000m. Sáblíková zvítězila s naprostou převahou. Neblíže za ní skončila druhá Korejka Kim Po-num, která za českou vítězkou zaostala o 12,65 sekund. Časem 7:05,17 navíc dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru vytvořila univerziádní rekord i maximum otevřené dráhy v Baselga di Pine. Stejné pořadí na stupních vítězů bylo i na trojce, kdy Sáblíková získala zlato, které jí jako jediné chybělo v medailové sbírce.

Druhá medaile pro Landovou a český biatlon

Čeští biatlonisté vybojovali v Trentinu bronzovou medaili ve smíšené štafetě. O osmý cenný kov pro českou výpravu se postarali Landová, Kristýna Černá, Michal Žák a Tomáš Krupčík. Landová už v areálu v Lagu di Tesero získala individuální bronz ve vytrvalostním závodě na 15 km. Štafetu rozběhla senzačně a Černé, jež jela na druhém úseku, předávala dokonce ve vedení. Tým postupně z medailových pozic vypadl, ale díky skvělému finiši Krupčíka, v němž se dokázal dostat před Francouze, se nakonec česká výprava mohla radovat z další placky. Suverénně vyhráli Rusové před Ukrajinci.

Alpští lyžaři Krýzl a Berndt přidali další dva bronzy

Kryštof Krýzl jel na univerziádu poprvé a hned mu to zacinkalo. Na bílých svazích v Itálii našel ve slalomu jen dva přemožitele. "Jsem samozřejmě moc rád, byl to těžký závod. Bronz je super, i když zlato by samozřejmě bylo ještě lepší," posteskl si český sjezdař po konci závodu. Slalom byl velice divácky atraktivní, jelikož se jel ve večerních hodinách za umělého osvětlení. Krýzl zajel ve druhém kole čtvrtou nejrychlejší jízdu a v cíli se jeho jméno dlouho drželo v čele výsledkové tabule. Z něj ho nejprve odsunul stříbrný Adam Žampa ze Slovenska a nakonec se před toto duo dostal vítězný Fin Joonas Rasanen.

Další třetí místo získal Ondřej Berndt. Prosadil se mezi lyžařskými univerzály, kterým se započítávaly body za umístění ve všech disciplínách: sjezdu, obřím i superobřím slalomu a slalomu speciál. Lepší součet než náš reprezentant měli už jsem dva závodníci. O šest bodů více získal Francouz Blaise Giezendanner a o jedenáct vítězný Olivier Jeno z Monaka.

Kompletní medailová sada na závěr

Předposlední den 26. Zimní světové univerziády v Trentinu 2013 se stal jedním z neúspěšnějších vůbec. Sjezdařka Dubovská získala bronz, biatlonista Krupčík vybojoval stříbro a jeho týmová kolegyně Landová přidala k bronzu z vytrvalostní soutěže i smíšené štafety akademický olympijský titul..

Třiadvacetiletá svěřenkyně trenéra Jiřího Holubce vyhrála v Itálii závod na 12,5 km s hromadným startem, když porazila Polku Weroniku Nowakowskou-Ziemniakovou. Elitní polská biatlonistka postupně zvyšovala svůj náskok až na 13 sekund před první položkou vestoje. Landová se sice netrefila dvakrát, soupeřka ale musela na trestné kolo dokonce třikrát a pořadí se otočilo. Nic na tom nezměnila ani poslední střelba vestoje. V závěrečném strhujícím finiši potom česká závodnice předkopla lyži a protla cílovou fotobuňku o 0,2 vteřiny dříve než Polka. „Měla jsem plán a ten vyšel," radovala se česká vítězka.

Tomáš Krupčík získal v téže disciplíně stříbrnou medaili a jediným jeho přemožitelem se stal vítězný Ukrajinec Dmytro Pidručnyj, který předčil českého biatlonistu o 28 sekund. „Závod s hromadným startem byl po čtyřech předchozích dost náročný, ale radost z medaile všechnu únavu vymazala. Dnes to pro mě byl první masový start na velkých závodech a vyšlo to skvěle. Je to bezesporu úspěch, ale já bych chtěl ještě výš,“ hodnotil svoje vystoupení v Trentinu Krupčík. Jeho mladší bratr Matěj obsadil čtvrté místo a za bronzem zaostal o 19 sekund.

Česká reprezentantka v alpském lyžování Martina Dubovská získala bronzovou medaili ve slalomu. „Jsem ráda, je to super. Před závodem jsem si říkala, že za medaili bych byla spokojená a taky jsem,“ radovala se mladá závodnice po skončení slalomového závodu. Univerziáda v italském Trentinu vyvrcholila pro sjezdaře posledním závodem v pátek večer, kdy se na start slalomu postavily ženy a mezi nimi i české závodnice. Všechny své kolegyně ale zastínila Martina Dubovská. „První kolo jsem zase jela hrozně bez šťávy. Druhé už bylo lepší, ale po tolika startech už nezbylo mnoho sil. Chtěla jsem z toho šestého místa po prvním kole výš a to se povedlo, ale mohlo to být ještě lepší,“ hodnotila střízlivě svůj výkon Dubovská.

Česká výprava tedy mohla odjíždět 21. prosince z 26. Zimní světové univerziády v Trentinu 2013 spokojená. Ziskem čtyř zlatých, tří stříbrných a šesti bronzových se zařadila společně s domácí Itálií na bramborovou pozici v hodnocení národů. Lepší celkové výsledky už měli pouze vítězní Rusové, druzí Poláci a třetí Korejci.

Zobrazeno 1719 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:46
Pro psaní komentářů se přihlaste