so., 10. prosinec 2016 11:31

Za sedm minut bylo rozhodnuto: Estonci na kolenou a Češi v semifinále!

Tom Ondrušek přijímá gratulace od spoluhráčů ke vstřelenému golu Tom Ondrušek přijímá gratulace od spoluhráčů ke vstřelenému golu Zdroj: Flickr IFF
Riga - Čeští florbalisté si mohou po čtvrtfinálové výhře nad Estonskem 8:2 pohrávat s myšlenou zisku čtvrté medaile z mistrovství světa. Tímto cenným vítězstvím si tak zajistili účast v další fázi turnaje a zařadila se mezi čtyři nejlepší národní celky planety.

Účast v semifinále se však navzdory papírovým předpokladům alespoň ze začátku vůbec nerodila lehce. Češi měli sice skvělý vstup do zápasu a hned po třech minutách mohli začít po Šebkově brance slavit, Estonci však prvním vážným kontrem dokázali zápas srovnat. Po rychlém brejku se totiž prosadil jinak sváteční střelec Woiduma a bezmocný golman Souček se za střelou do prázdné branky mohl už jen podívat.

Stav 1:1 naší reprezentaci připomněl urputný souboj s tímto soupeřem z roku 2010 a rozhodně reprezentantům nepřidal na klidu. Ten se pokusila na naše hokejky vrátit až třetí formace vedena Tomem Ondruškem, který se krásnou střelou dokázal prosadit a poslat tak Čechy do vedení 2:1. Pak ale přišel brejk jako přes kopírák a rázem byl stav opět 2:2. Do kabin se tak po první třetině odcházelo za smírného stavu.

Začátek druhé třetiny se nesl v podobném duchu jako předchozí dějství. Estonský výběr opět hrozil z nebezpečných brejků a Součkovu svatyni dělily jen centimetry od pohromy. Naštěstí český golman svou branku začaroval znamenitě a svým výkonem v této části zápasu převážil misky vah na českou stranu. Střelecké trápení českého výběru pak utnula až přesilová hra, na jejímž konci naservíroval Ondrušek krásným pasem gól pro Tomáše Sýkoru. Další vrásky na čelo estonského trenéra přidělal svým zásahem na 4:2 vítkovický Marek Matějčík.

Definitivní vstupenku do semifinále mohla reprezentace slavit po zásazích Jendřišáka a Suchánka, kteří de facto rozhodli o výsledku zápasu. Po druhé třetině tak svítil na ukazateli skore stav 6:2.

Poslední třetina se nesla v poklidném duchu. Estonský výběr chtěl zápas dohrát se ctí, Češi se zas nechtěli zbytečně vysílit a zranit. Proto také trenér Cepek poslal na hřiště náhradníky a nechal sedět klíčové hráče. Výsledek zápasu svými dvěma zásahy na konečných 8:2 upravil Tom Ondrušek a Český výběr tak mohl po konečném hvizdu rozhodčího začít slavit postup do semifinále mistrovství světa.

„Ze začátku jsme neměli pohyb, zato oni hrozili z brejků. Od druhé půlky jsme do toho však šlápli a začaly se objevovat šance, které jsme proměnili,“ rozpovídal se po zápase pro Českou televizi Patrik Suchánek.

O dalším osudu české florbalové reprezentace rozhodne semifinálová bitva s favorizovaným Finskem v sobotu odpoledne. Pokud se Čechům podaří malý sportovní zázrak, pravděpodobně vyzvou ve finálové bitvě tým ze Švédska, v opačném případě budou hrát o třetí místo se Švýcary.

 

Česká republika– Estonsko 8:2 (2:2, 4:0, 2:0)

Branky: 3. Šebek (Jelínek), 11. Ondrušek (Dóža), 33. Sýkora (Ondrušek), 33. Matejčík (Sladký), 40. Jendrišák (Curney), 40. Suchánek (Tomašík), 43. Ondrušek (Koutný) – 8. Woiduma (Kareliusson), 13. Kareliusson (Markus). Rozhodčí: Alakare, Vilkki (Fin.). Vyloučení: 0:1. Využití:1:0. Diváci: 400. Sestava Česka: Souček – Němeček, Jelínek, Suchánek, Kološ (28. Veltšmíd), Sýkora, Šešulka – Šebek, Jendrišák, Curney, Sladký, Tomašík, Matejčík (35. Tokoš), Ondrušek, Dóža, Beneš (41. Koutný). Sestava Estonska: Oige (41. Stokkeby) – Stromfelt, Maalt, Tamme, Pass, Tasa, Kramm – Markus, Kareliusson (Proos), Woiduma, Rein Kivi, Widerczantz, Raul Kivi, Kallion, Salm, Lehiste.

 

Zobrazeno 1771 krát
Naposledy upraveno: so., 10. prosinec 2016 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste