po., 18. březen 2019 17:17

Češi skórují na Speciální olympiádě v Abu Dhabi

Česká výprava v Abu Dhabi Česká výprava v Abu Dhabi Zdroj: facebook.com
Abu Dhabi – V arabském hlavním městě Abu Dhabi probíhá v těchto dnech 15. ročník Světových letních her Speciálních olympiád pro lidi s mentálním postižením. Českou republiku zastupuje 64 sportovců, kteří si zde vedou velmi dobře.

Sportovci s mentálním postižením ze 170 zemí bojují od čtvrtka 14. března ve Spojených arabských emirátech o medaile v celkem 24 disciplínách. Výkony z Národních letních her Speciálních olympiád nominovaly české reprezentanty na Světové hry Speciálních olympiád. Česká výprava o medaile bojuje v atletice, plavání, bowlingu, cyklistice, gymnastice, stolním tenise, volejbalu, kopané a bocce, což je sport podobný francouzské pétanque určený lidem s těžkým tělesným postižením.

V cyklistickém závodu na dva kilometry, který se jel na okruhu F1, získala zlatou medaili Jarmila Válková. V plavání na 100 metrů znak si zlato vybojovala Adéla Savelová. Dle výsledků ze stolního tenisu ve skupinách se Jitka Putzová umístila na třetím místě a Pavel Jirátko na stříbrné pozici.

České hnutí speciálních olympiád (ČHSO) je oficiálním akreditovaným národním programem Special Olympics (SO). ČHSO v souladu s cíli a pravidly SO organizuje akce speciálních olympiád v České republice a zajišťuje zapojení České republiky do mezinárodních programů SO. ČHSO sdružuje 130 sportovních klubů SO v celé ČR a do jeho programu pravidelného sportování je v těchto klubech zapojeno přes 2500 sportovců s mentálním postižením. Světové hry speciálních olympiád pořádají státy každé dva roky, střídavě jako letní a zimní. Speciální olympiádu založila v USA v 60. letech 20. století Eunice Kennedyová Shiverová, sestra prezidenta Johna F. Kennedyho. Dle jejího názoru sportování prospívá rozvoji osobnosti a napomáhá integraci lidem s mentálním postižením.

Zobrazeno 1232 krát
Naposledy upraveno: út., 19. březen 2019 18:44
Pro psaní komentářů se přihlaste