st., 24. říjen 2018 22:31

Česká národní banka vydává k stoletému výročí republiky speciální edici mincí

Vzory dvacetikorunových mincí speciální výroční emise Vzory dvacetikorunových mincí speciální výroční emise Zdroj: cnb.cz
Česká republika - Od středy si mohou obyvatelé po celé České republice pořídit nové výroční provedení dvacetikoruny. Česká národní banka (ČNB) přišla s tímto nápadem v rámci oslav stoletého výročí vzniku Československé republiky. Nově tedy na zadní straně mince můžeme vidět Edvarda Beneše, Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika. Lidé si je mohou zakoupit na pobočkách ČNB.

„Jedná se o nové vzory oběžných mincí s nominální hodnotou 20 Kč. Od klasické mince dvacetikoruny s knížetem Václavem na koni se budou vzory roku 2018 lišit jinou rubovou stranou," sdělila mluvčí ČNB Markéta Fišerová. Lícní strana mince s českým lvem se tedy nemění a rubová strana má tři varianty. Jsou na ní vyobrazené portréty hlavních tvůrců československého státu - Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše. „Do oběhu se tak dostane 200 tisíc kusů mincí od každého motivu, celkem tedy 600 tisíc mincí emise s názvem Významné osobnosti československého státu," dodala Fišerová. 

Tyto mince je možné získat pouze výměnou na pracovištích ČNB v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Ústí nad Labem a v Českých Budějovicích. Mince tak nebudou distribuovány smluvními partnery ČNB.  „ČNB stanovila limit výměny na tři kusy mincí od každého vzoru na osobu, celkem tedy maximálně devět mincí v celkové hodnotě 180 korun," uvedla Fišerová. Mince s portréty, které jsou vyražené Českou mincovnou jsou zákonnými pěnězi ve své nominální hodnotě a dají se běžně použít k placení za služby a zboží. Mezi další výroční kuriozity, které si ČNB připravila bude vydání zlaté pamětní mince v hodnotě deseti tisíc korun, která byla veřejnosti představena 23. října. Mince pak bude možno spařit na výstavě Pražského hradu od února 2019.

Zobrazeno 2026 krát
Naposledy upraveno: čt., 25. říjen 2018 11:51

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste