so., 5. prosinec 2015 13:05

Česká televize nabídne hned několik seriálových novinek

Praha - Blíží se nová televizní sezóna a na obrazovkách České televize se od první poloviny ledna příštího roku bude prohánět hned několik úspěšných zahraničních seriálů. Na obrazovkách se tak objeví například americký seriál Dům z karet, který slaví úspěch u diváků i kritiky, Emmy a Zlatými glóby dekorovaní Šílenci z Manhattanu, mafiánská Gomora, nebo australsko-britské Stíny nad jezerem.
Trailer na 1. sérii Domu z Karet Netflix

Hlavním koněm, na který Česká televize příští rok v lednu vsadí, se stane jeden z nejvýraznějších seriálových počinů posledních let. Dům z karet (ang. House of Cards), je od začátku považovaný za velmi zdařile odvedený kus práce a díky své realističnosti sbírá ceny jak od kritiků, tak diváku. Nejvýraznějšího úspěchu díky němu dosáhli hlavní představitelé, Kevin Spacey a Robin Wright, kteří získali Zlaté glóby. Seriál, který vznikl podle románu Michaela Dobbse, bývalého anglického konzervativce, sleduje profesní i osobní život stranického tajemníka Franka Underwooda a odkrývá zákulisí nejvyšších pater americké politiky. Na první pohled tak může právě díky svému realistickému zpracování připomínat spíše dokument. Na ČSFD si pak seriál drží devátou pozici mezi nejlepšími seriály.

Mafiánská sága Gomora, která má svůj předobraz rovněž v knižním románu, tentokrát od Roberta Saviana, vznikla jako seriál v roce 2014 a je už druhým filmovým zpracováním knihy, která v roce 2006 otřásla Itálií. Saviano v ní rozkrývá hierarchii neapolské Camorry, poukazuje na zkorumpovanost úřadů, provázanost s podsvětím a také obchod s drogami a bílým masem.

Australsko-britsko-novozélandské Stíny nad jezerem (Top of the Lake) jsou autorským projektem světoznámé filmařky Jane Campionové. Formát uzavřené sedmidílné televizní série poskytl novozélandské režisérce a scenáristce mimořádnou autorskou svobodu a ideální platformu pro konstrukci komplexního fiktivního světa. Vrstevnaté drama spojuje postupy thrilleru s prvky symbolické úvahy o bolesti, odplatě i ženské identitě a je opravdu úžasným zpracováním dokonale se hodícím do konceptu České televize.

 Na ČT art se pak dostane seriál Šílenci z Manhattanu (Mad Men), který patří k těm nejlepším seriálům, jaké kdy vyšly v americké produkci. Seriál získal spoustu ocenění, například v kategorii dramatických seriálů se může pyšnit třemi Zlatými glóby a v téže kategorii dokonce čtyřmi cenami Emmy. Seriál se odehrává v šedesátých letech, v prostředí fiktivní reklamní agentury Sterling Cooper, kde se zabývá osudy zaměstnanců i jejich šéfů, hlavně kreativního ředitele Dona Drapera – charismatického génia, alkoholika a vraha skrývajícího se za ukradenou identitou.

 

Zobrazeno 3877 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:22
Pro psaní komentářů se přihlaste