čt., 14. květen 2009 09:23

České festivaly představí muzikanty zase o něco světovějších jmen

Už jen pár posledních zkoušek a škola může kvapem skončit. Blíží se totiž pro bavechtivé obyvatelstvo nejvýznamnější část roku – letní prázdniny. A na ně naopak nezapomněli pořadatelé nejznámějších letních festivalů, kteří do Česka přivezou zase o jednu tu hvězdičku bavíc. Na co se tedy můžeme těšit?

Rock For People s přehledem obhajuje elitní postavení

Zdaleka nejznámější zastávkou na prázdninové lince je královéhradecký festival Rock for People. Po loňských The Offspring, Massive Attack nebo Kaiser Chiefs se pořadatelská agentura vyšvihla a posunula celou akci ještě o úroveň (nebo dvě) nahoru. Třem dnům tentokráte nevévodí tři headlineři jako minule, ale spíše dvakrát tolik. Nejprve budeme moci spatřit blok britských kapel na čele s Arctic Monkeys a Hadouken, jimž budou sekundovat pro změnu američtí Static-X. Letos festival nerozskáčou The Locos, a tak se napodruhé setkáme s jejich předchůdci Ska-P, které doplní britší The Kooks. Poslední den se ponese v duchu nejznámějších jmen. Velká Británie pošle do Hradce Králové Placebo, Underworld a Bloc Party, z Ameriky přijedou po ukrajinsku zahrát Gogol Bordello a spolu s nimi se představí ještě The Bouncing Souls a punkrockový Black President. Rock for People tentokráte nasadil laťku hodně vysoko. Více na http://www.rockforpeople.cz.

Sázavafestu vévodí Moby

Pořadatele Sázavafestu ještě nezveřejnili denní rozpis, hrubý náčrt jmen však také nepřinese zklamání. Na prvním místě mu vévodí slavný DJ Moby, který na konci června vydává další řadovou desku a ke Zruči nad Sázavou ji přijede představit. Ze zámoří i britských ostrovů přijedou v malém nepoměru čtyři kapely. Hned trojici anglických kapel utvoří Jimmy Sommerville spolu s Freak Power a Grooverider, roli osamoceného amerického jedináčka pak zahrají známější New-York Ska Jazz Ensemble. V roli lovců čekajících na svou šanci se ukážou i němečtí Die Happy s Martou Jandovou, The Kitchenetts, Xandria nebo The Gathering. Více na http://www.sazavafest.cz.

Ostatní festivaly beze studu

Ani další festivaly se však pouze nepovezou ve stínu největších kolegů. Benátská noc pro dnešní rok slibuje headlinera první velikosti – německou obnovenou legendu Guano Apes, neméně známou bude i zpěvačka Tarja Turunen, ex-členka Nightwish. Colours of Ostrava se chlubí hlavně Stereo MC’s a zpěváky Davidem Byrnem a Jamie Cullumem. Konečně Hip Hop Kemp představí Britku Lady Sovereign a Američana Method Mana. Ani letošní léto žádného hudebního fanouška určitě nezklame!

 

Zobrazeno 2102 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:36

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste