so., 21. listopad 2015 21:02

Česko zná vítěze prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého

Brno - Společnost Jindřicha Chalupeckého, která každoročně uděluje jednu z nejprestižnějších výtvarných cen, zveřejnila jméno nového vítěze. Tím se stala Barbora Kleinhamplová, absolventka Akademie výtvarných umění v Praze. Jméno 26. laureáta bylo vyhlášeno 20. listopadu v Besedním domě Filharmonie Brno v moravské metropoli.

Z portfolií osmi desítek mladých umělců vybrala sedmičlenná mezinárodní porota skupinu pěti finalistů zabývajících se jak klasickými médii, tak konceptuálním uměním. „Tato skupina poukazuje na rozmanité formy vizuálního umění, které jsou přítomny v současném uměleckém světě i na české výtvarné scéně. Finálnímu výběru předcházela řada diskusí, uvažování a výměn názorů mezi jednotlivými porotci. Jsme ohromeni kvalitou uměleckých děl vznikajících v České republice,“ říká pro server CJCH.cz Holly Block, předsedkyně poroty Ceny Jindřicha Chalupeckého. Letošními finalisty se tak stali kromě Barbory Kleinhamplové Vojtěch Fröhlich, Lukáš Karbus, Pavla Sceranková a Pavel Sterec.

Vítězka v soutěži prezentovala sekvenci digitalizovaných vnitřností, jež tvoří jedno virtuální tělo, a také video z lekce jógy smíchu. "Hledala jsem způsob, jak mluvit o prekarizované společnosti a věcech, které k ní patří: úzkost, strachy, vyhrocené emoce, virtuální prostředí, ve kterém se pohybujeme skoro víc než v realitě. Přirozeně se objevilo téma těla, potažmo virtuálního těla, ve spojení s určitým afektem a terapií, která se taktéž stala součástí našeho světa," uvedla Barbora Kleinhamplová ke svým vystaveným dílům pro ČTK. Kromě samotného ocenění si vítězka odnesla odměnu 100 000 korun na uspořádání výstavy a může se také zúčastnit šestitýdenního stipendijního pobytu v New Yorku.

Zobrazeno 1946 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:34
Pro psaní komentářů se přihlaste