ne., 12. únor 2012 15:30

Čeští hokejisté odčinili včerejší debakl s Finskem, Rusy porazili 4:0

Česká hokejová reprezentace se dnes utkala v rámci Švédských hokejových her ve stockholmské hale Globen s Ruskem. Tým trenéra Aloise Hadamczika měl po sobotním debaklu, který udělili českému výběru Finové, co napravovat. Hadamczik se svým asistentem Palečkem proto promíchali sestavu a tento tah se nakonec ukázal jako správný.

Češi do zápasu vstoupili aktivněji, hned od začátku se snažili zaměstnat ruského brankáře Birjukova. První střelu na něj vyslal po dvaceti sekundách hry Petr Průcha. Birjukov si s touto střelou dokázal poradit, ale již ve 3. minutě zápasu lovil puk ze své sítě, když se po přihrávce Kováře trefil Jakub Nakládal. O 2 minuty později mohlo být srovnáno, ale Stanislav Čistov branku Jakuba Kováře přestřelil. Ve 13. minutě byl vyloučen obránce Michal Barinka za hákování a Rusové měli k dispozici první přesilovou hru zápasu, využít ji však nedokázali.  Následovala první přesilová hra českého týmu. Burdasov nedovoleně oplácel zákrok Mojžíšovi a rozhodčí ho poslal na trestnou lavici. Češi své šance dokázali využít. Petr Nedvěd dal svůj druhý gól v turnaji střelou do horního rohu branky. Asistenci si připsal Zbyněk Irgl, který zaměstnal ruského obránce a uvolnil tak Nedvědovi místo pro střelu. První třetina tak skončila za stavu 2:0.

Do druhé třetiny nastoupili lépe Rusové. První čtyři minuty se muselo české mužstvo bránit ruskému náporu. Velkou šanci měl Zubov, ale netrefil. Následně Kokareva vychytal Jakub Kovář. Ruský tlak na chvíli ukončil až Zdeněk Kutlák za cenu vyloučení. Tým pod vedením trenéra Biljaletdinova však nedokázal z další přesilové hry nic vytěžit, paradoxně Rusům spíš ublížila. Ve 28. minutě se role obrátily a na trestnou lavici putoval za sekání Tichonov. V další přesilové hře si vypracovali šance Průcha a Kutlák, ale ani jeden z nich neproměnil.  V čase 31:12 byl vyloučen další ruský hráč, tentokrát Višněvskij za hákování. Následující početní výhodu dokázali Češi proměnit, když Kamil Kreps dostal přihrávku na hranici brankoviště od Lukáše Kašpara a zasunul puk do brány. Další gól mohl přidat Netík, ale trefil pouze tyč. Do konce třetiny byl vyloučen ještě jeden hráč z každého mužstva, ale další gól již ve druhé části nepadl, a tak byl stav po dvou třetinách utkání 3:0.

Třetí třetinu začínali Češi ještě v početní výhodě. Rusy k ničemu nepouštěli a kontrolovali stav zápasu. Výborně fungovala obrana a v případě jejího menšího zaváhání byl připraven v brance Kovář. Skóre mohl ještě navýšit Průcha, ale Netíkovu přihrávku těsně před ním sebral jeden z ruských obránců. Deset minut před koncem zápasu se pokusil překonat Kováře Tarasenko, ale po dobrém uvolnění zpoza brány nedokázal přesně zamířit. V 54. minutě měl český celek další početní výhodu, Kuzněcov byl potrestán dvěma minutami za hákování. Od modré čáry vystřelil obránce Nakládal, střela byla hodně nepřesná a puk se odrazil od zadního mantinelu před ruskou bránu k připravenému Petru Koukalovi, který dokázal kotouč usměrnit za Birjukova záda. V samotném závěru dokázali čeští hráči přečíslit Rusy, akce skončila střelou Petra Nedvěda, která další gól v ruské síti nepřinesla. Češi tak zakončili Švédské hokejové hry výhrou nad Ruskem v poměru 4:0. Brankář Jakub Kovář mohl slavit svou první vychytanou nulu v reprezentační kariéře.

Branky a nahrávky: 3. Nakládal (Kovář), 16. Nedvěd (Irgl), 34. Kreps (Kašpar), 56. Koukal (Nakládal, Kolář II)

Sestava:
Česko: Jakub Kovář (Pöpperle) – Barinka, Kutlák, Němec, Mojžíš, Nakládal, Krejčík, Kolář II – Klepiš, Nedvěd, Průcha – Irgl, Novotný, Kašpar – Kolář I, Koukal, Rolinek – Netík, Jan Kovář, Kreps – Vondrka. Trenér: Alois Hadamczik.

Rusko: M. Birjukov (Ježov) – Nikulin, Čudinov, Rjazancev, N. Bělov, Višněvskij, J. Birjukov, A. Bělov, Zubarev – Širokov, Zubov, Arťuchin – Čistov, Kuzněcov, Žerděv – Tichonov, Šipačev, Tarasenko – Kokarev, Kalinin, Burdasov. Trenér: Zinetulja Biljaletdinov.

Rozhodčí: Sjöberg, Johansson – Haster, Yletyinen (všichni Švédsko).

Foto:
http://upplevelser.sj.se/wp-content/uploads/2011/12/OHG_572x441-570x440.jpg

Zobrazeno 2211 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste