ne., 11. listopad 2018 20:33

Čeští junioři podlehli pod dohledem olympijského vítěze Finům

Nastoupení hráči při státních hymnách Nastoupení hráči při státních hymnách Zdroj: Tobiáš Rončka
Město Kravaře v srdci Slezska hostil Turnaj pěti zemí. Hráči do 18 let z České republiky, Švýcarska, Spojených států, Švédska a Finska se tam utkali v Buly Aréně. Česká osmnáctka se v sobotu 10. listopadu utkala s Finy. Po základní hrací době byli šťastnější hokejisti Finska, kteří po výhře 4:3 brali všechny body.

Převaha Finů

Finové začali aktivněji, byli nebezpečnější a měli také více ze hry. Už ve druhé minutě projel českým obranným pásmem Juuso Pärssinen a blafákem mezi nohy brankáře Škorpíka otevřel skóre. Češi se k první velké šanci dostali až ve čtvrté minutě, kdy do horních pater branky mířil Koffer, ale brankář Randelin střelu českého útočníka pokryl. Převaha Finů se projevila hlavně v páté minutě, když hráči Země tisíců jezer na více než minutu zavřeli Čechy v jejich pásmu. V deváté minutě si nerozchytaný brankář Škorpík nepokryl svou pravou tyč a odrazem od své vyrážečky po střele Hakanena vedlo Suomi už o dvě branky. Radost z náskoku soupeři zkazil Martin Beránek, který pohotově po buly backhandem zasunul kotouč do finské brány. To bylo v první třetině pro 1098 diváků v malé kravařské aréně vše.

Vyrovnání

Hned na začátku druhého dějství fauloval Voldráb. Finové ve skvěle sehrané přesilovce napřed trefili břevno a vzápětí Puistola zvýšil na 3:1 pro Finy. O necelé dvě minuty později hráli Češi přesilovou hru. Tu nedokázali využít, a navíc inkasovali po hrubé chybě na modré čáře. Z úniku dal svůj druhý gól v zápase Pärssinen. Čeští hokejisté, kteří do té doby zaostávali v bruslení i v tvrdosti osobních soubojů, se začali soupeři ze severu vyrovnávat. Tato snaha se projevila ve skóre. V 34. minutě po individuální akci Peterka do zpola odkryté brány snižoval Beránek a stal se tak dvougólovým střelcem.

„Je to z naší strany hodně bojovné, ale samozřejmě se s tím vyrovnáváme, že jsme Finům rovnocenným soupeřem. Ale ty dovednosti a rychlost jsou trošičku na straně Finů. Myslím si ale, že se tím zápasem zlepšujeme. Každou třetinou a jde o to, jestli to bude stačit. Oni mají dobré hráče, kteří umí individuálně procházet. Ale v našich hráčích to je, jen na to nejsou zvyklí a každou třetinou se zlepšují. Takže v nich se to probouzí, ale tady ty vyhrocené a vypjaté zápasy, v rychlosti a v tom kvapíku, kdo z nich to zažije v běžném zápase v lize? Takže si myslím, že tam je to měřítko. Je potřeba hrát těch zápasů co nejvíce a asi je na ostatních, jak to vymyslet,“ hodnotil po druhé třetině David Moravec. Olympijský vítěz, dvojnásobný mistr světa a střelec vítězného gólu ve finále MS proti Finsku 2001 se byl na utkání podívat jako divák.

Moravcova slova byla opravdu trefná. Naši hokejisté definitivně vyrovnali hru a trenér Alois Hadamczik přeházel složení formací. Hra ve třetí třetině ještě přidala na intenzitě a tvrdosti. Naši hráči přidali ještě bojovnost, která se projevila v jejich oslabení kdy, blokovali střely a po jedné z nich se do brejku dostal Mužík, ale gól v oslabení nedal. Přesnou trefu si kapitán Mužík schoval až na další střídání. Když všichni čeští hráči odjeli střídat, Mužík sebral puk a sám jel do čtyř a dokázal z úhlu překvapit finského gólmana.

Prohra

To bylo ze zápasu vše. Další branky už diváci neviděli. Nejlepšími hráči utkání se stali dvoubrankový střelci Juuso Pärssinen a Martin Beránek. Hráči s dvouocasým lvem na prsou tak prohráli druhý ze tří zápasů na turnaji. V prvním zápase porazili Švýcary 5:1, ve druhém podlehli USA 2:5 a ve čtvrtém se utkají se Švédy. Výhru Američanů řídil pěti body (3+2) Jack Hughes, turnajová kometa, která si ve třech zápasech připsala šest gólů a devět asistencí.

Zobrazeno 2186 krát
Naposledy upraveno: čt., 15. listopad 2018 01:28
Pro psaní komentářů se přihlaste