út., 30. říjen 2018 14:43

Charita opět hledá dárce pro akci „Vánoční balíček“ pro Ukrajinu

Vánoční dárek Vánoční dárek Zdroj: Daniela Kybeková
Olomouc - Arcidiecézní charita Olomouc již tradičně pořádá akci „Vánoční balíček“, která spočívá v jednorázovém obdarování dětí z dětských domovů a také dětí ze sociálně slabých rodin na Ukrajině. Dárek může dát každý, kdo chce udělat radost. Stačí si na webových stránkách charity vyhledat seznam dětí, vybrat obdarovaného, zakoupit dárek a přinést ho buď na některou z regionálních poboček Charity, nebo přímo na Arcidiecézní charitu Olomouc, a to do 4. prosince.

V letošním roce je do projektu zapojeno 413 dětí. „I když tuto akci pořádáme každoročně, stále nacházíme děti, pro které to bývá vůbec první dárek v životě," říká páter Rostislav Strojvus, bývalý šéf humanitárního oddělení ACHO. Od roku 2008, vždy první týden v lednu vozí pracovníci charity ukrajinským dětem plné nákladní auto dárků.

Na webu www.acho.charita.cz si každý zájemce může vybrat ze seznamu dětí konkrétního jedince, kterého po domluvě s charitou obdaruje. U každého je uvedeno jméno, příjmení, věk, výška, velikost oblečení, popřípadě zájmy.

Charita pro balíček stanovila kritéria. Hodnota dárku by se měla pohybovat v hodnotě 900-1200 Kč. Je to z toho důvodu, že děti v dětských domovech budou rozbalovat dárky společně. Balíčky většinou obsahují různé hračky, oblečení, školní pomůcky, nebo třeba hygienické potřeby. Darovat lze pouze nepoužité věci, maximální hmotnost balíčku je 4 kg. Dárek je třeba odevzdat zabalený ve vánočním papíru a opatřený jménem i příjmením dítěte. Dále pak místem, odkud pochází.

V případě zájmu mohou dobrovolníci zaslat také finanční příspěvek na účet charity, uvedený na webových stránkách, který slouží na dopravu a zajištění akce.

Zobrazeno 1384 krát
Naposledy upraveno: st., 31. říjen 2018 08:20
Pro psaní komentářů se přihlaste