po., 6. březen 2017 14:25

Chelsea dostala zelenou k přestavbě stadionu Stamford Bridge

Návrh nové podoby Stamford Bridge Návrh nové podoby Stamford Bridge Zdroj: Chelsea FC
Londýn - Před dvěma lety slavný fotbalový klub Chelsea představil veřejnosti odvážný plán rekonstrukce 140 let starého stadionu Stamford Bridge, který leží v hustě zastavěné oblasti města. Klub na oficiálním webu dnes potvrdil, že projekt dostal definitivní povolení k zahájení přestavby. Díky ní dojde k navýšení kapacity až na 60 tisíc míst.

Práce na pátém nejstarším stadionu na světě začnou pravděpodobně už v létě, a tak se Chelsea bude muset podle neoficiálních informací přestěhovat na národní stadion Wembley. V současné době se odhaduje, že by měl být nový stánek dokončený pro sezónu 2021/2022. Čtyřletá přestavba stadionu klub přijde podle deníku Daily Mail na více než 500 milionů liber.

Novou podobu Stamford Bridge, se kterým se pojí celá historie Chelsea, navrhla švýcarská architektonická kancelář Herzog & de Meuron. Ta je známá pro výstavbu mnichovské Allianz Areny, olympijského stadionu v Pekingu nebo basilejského St. Jacob-Parku. Pro nový vzhled stadionu se architekti nechali inspirovat gotickou katedrálou Westminster Abbey a architekturou sedmdesátých let minulého století. V unikátním návrhu dominují úzké kamenné pilíře směřující až na střechu, které chrání stadion po celém jeho obvodu.

V sedmdesátých letech v období bankrotu londýnského klubu museli vlastníci Chelsea stadion prodat a dokonce hrozilo, že na místě Stamford Bridge budou stát supermarkety. Rekonstrukci neprožije historický stadion poprvé. Ještě do roku 1993 byly tribuny kulatého tvaru a teprve před necelými dvaceti lety získal stadion dnešní podobu uzavřeného hřiště. 

Zobrazeno 3593 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. březen 2017 12:45
Pro psaní komentářů se přihlaste