pá., 20. květen 2016 18:57

Chytrá aplikace odhalí Babišovy výrobky

Nová mobilní aplikace s názvem Bez Andreje umožní nakupujícím bojkotovat zboží z holdingu Agrofert, který patří ministru financí Andreji Babišovi. Díky čárovému kódu výrobku aplikace odhalí, zda ho vyrobila firma spadající pod ministra Babiše.

Autora aplikace Martina Vytrhlíka inspirovalo k vytvoření aplikace zjištění, že nikdo v jeho okolí přesně nevěděl, které výrobky pod Babišův Agrofert spadají. „Už si přesně nevzpomínám, kdy mě to napadlo, ale bylo to, když se mě někdo z přátel zeptal, proč kupuju věci od Babiše a já ani nevěděl, že to je jeho,“ uvedl Vytrhlík. K vytvoření této vychytávky pak vývojáře navíc popohnala kauza s Čapím hnízdem a údajným dotačním podvodem.

Samotná aplikace pracuje na jednoduchém principu. Zájemci si ji mohou do svých mobilních telefonů zdarma nahrát a poté do ní v obchodech naskenují čárové kódy dotyčných výrobků. Aplikace bez problémů dokáže rozeznat  například klobásy z Kosteleckých uzenin - na displeji ukáže zákazníkovi červený výstražný trojúhelník s hlavou Andreje Babiše a s nápisem Andrejovo. Pokud daný výrobek nespadá pod holding Agrofert, na mobilní obrazovce se zobrazí zelená fajfka a popisek Bez Andreje.

Aplikace má ovšem ještě drobné nedostatky - nedokázala například odhalit, že Lidové noviny či Mladá fronta DNES také patří ministru financí. Podle Martina Vytrhlíka není problém se samotným systémem, vše komplikuje složité zjišťování, co všechno pod Agrofert patří. „Stejně mám obavu, že jsme nenašli všechny,“ říká vývojář, kterému s hledáním Babišových výrobků pomáhají přátelé.

Zatím je tato vychytávka odpůrců Andreje Babiše dostupná pouze pro mobilní telefony značky Apple s operačním systémem iOS. Martin Vytrhlík se ji ovšem kvůli nebývalému zájmu chystá vytvořit i pro Android. Android verzi jsem neplánoval, ale dnes už po ní byla poptávka. Takže se pokusím v brzké době vytvořit taky verzi pro tuhle platformu,“ uvedl autor. 

Zobrazeno 4316 krát
Naposledy upraveno: st., 10. duben 2024 20:45
Pro psaní komentářů se přihlaste