út., 1. prosinec 2015 02:22

Co to roste za kampusem?

Olomouc - Výstaviště Flora v Olomouci je už známým pojmem. Rozkládá se mezi kampusem Univerzity Palackého, Korunní pevnůstkou a Bezručovými sady. V posledních několika měsících jsou na jejím území k vidění bagry, dělníci a při třídě 17. listopadu lze každodenně zpozorovat pracovní vypětí.

Projekt financovaný Evropskou unií, nadačními fondy a městem Olomouc měl být původně dokončen v červenci 2015. O čtyři měsíce později nejsou práce stále hotové. To město vysvětluje změnou olomouckého primátora a tedy i byrokratickým pozdržením práce.

Na co se ale můžeme těšit?

Veřejnosti se snad na začátku léta 2016 otevře nová relaxační zóna, kde bude možno grilovat, hrát pétanque, nebo si jen tak lehnout a odpočívat. Takové místo vítají zejména studenti. "Bude fajn mít takovýto prostor ke studiu. Věřím, že rozárium bude mít odpovídající funkčnost a vzhled. V prostředí hýřícím bující florou, jež podněcuje uměleckou inspiraci a vytváří pohodovou atmosféru pro rozjímání, se nikdo nemůže cítit špatně," říká Patrik Jurenka, student politologie na Univerzitě Palackého.

Výstavba a rekultivace rozária by měly vyjít na 31 miliónů korun. Kromě zmíněného nabídne třeba i druhou největší sbírku růží v České republice. Město plánuje nabídnout tyto prostory lidem zdarma, což je hlavní tahák právě pro studenty. Zahrady jsou totiž jako stvořené ke studiu v průběhu a na konci letního semestru.

Zobrazeno 1959 krát
Naposledy upraveno: ne., 25. únor 2024 22:55
Pro psaní komentářů se přihlaste