pá., 11. prosinec 2015 02:34

ČT Déčko spustilo výuku francouzštiny s Chantal Poullain.

Webový portál České televize Decko.cz ve spolupráci s pražským Francouzským institutem zařadil do svého vysílání unikátní projekt výuky francouzštiny pro děti zvaný Francouzština s Bílou paní. Nový dětský animáček byl spuštěn ve čtyřech francouzsko-českých mutacích s řadou doplňkových vzdělávacích her.

Nový večerníček Bílá paní na hlídání autora Pavla Brycze a režiséra Petra Friedla má podle zástupců České televize přispět ke zlepšení jazykové vybavenosti diváků Déčka, kterými jsou právě děti. „Využili jsme v tomto pilotním projektu to, co malé diváky baví a co navíc důvěrně znají - tedy večerníčkovské příběhy. Vznikl tak unikátní projekt, který nemá ambici nahrazovat klasické lekce francouzštiny, ale poskytne dětem a vlastně i učitelům atraktivní materiál, jež přirozeně přijmou a zábavnou formou si na něm procvičí základy jazyka, který se učí ve škole,“ představil nový projekt výkonný ředitel Nových médií České televize Pavel Kohout.

Pilotní projekt dětské stanice vznikl ve spolupráci se studenty Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kteří celý večerníček přeložili do francouzštiny. Ke spolupráci na projektu byla přizvána i známá francouzsko-česká herečka Chantal Poullain, která večerníčku propůjčila svůj hlas. „Využití něčeho tak typicky českého, jako je večerníček, pro výuku francouzštiny mi přijde naprosto skvělé. Moc mě to bavilo. Doufám, že se dvojjazyčná Bílá paní bude dětem líbit a že jim usnadní seznamování s mojí mateřštinou,“ okomentovala spolupráci s nadšením herečka. Nadšení nad projektem sdílel rovněž velvyslanec Francie v České republice Jean-Pierre Asvazadourian.

Kromě samotného večerníčku s možností výběru jazyka i titulků byla na speciální jazykové stránce dětského webu spuštěna řada edukativních her cílených na procvičování slovní zásoby či zvládnutí francouzské gramatiky. Na stránkách se také od ledna 2016 objeví materiály pro výuku jazyka určené speciálním pedagogům. „Dnešní děti jsou více propojené s online platformami, a proto jim poskytujeme prostor i na webu Decko.cz. Všechny projekty navíc pomáhají k získání nových znalostí nejen dětem samotným, ale jsou i skvělou pomůckou pro pedagogy, se kterými Česká televize úzce spolupracuje. Francouzština s Bílou paní je dalším příspěvkem k hravému vzdělávání, a to v oblasti, která je velmi důležitá, v oblasti jazykových dovedností,“ dodal generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Nad celým projektem přebralo záštitu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Francouzština s Bílou paní není jediným podobným projektem České televize. Každý pátek běží na stanici Déčko podobný zábavně-vzdělávací pořad výuky angličtiny Angličtina s Hurvínkem.

Zobrazeno 5301 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:01
Pro psaní komentářů se přihlaste