st., 4. duben 2012 22:45

Čtvrtfinále Ligy mistrů dopadla podle očekávání

Když  v březnu proběhl ve Švýcarsku los čtvrtfinalistů Ligy mistrů, veřejnost rovnou pasovala do semifinále Real Madrid, Bayern Mnichov a londýnskou Chelsea. Všechny tři týmy splnily očekávání a zahrají si o finále. Jediný otazník visel nad dvojicí AC Milán - Barcelona. Katalánský gigant však potvrdil roli favorita a popáté za sebou postoupil do semifinále.

 

Olympique Marseille - Bayern Mnichov (0:2, 0:2)

Francouzi po losování rozhodně nebyli nadšeni, bavorský klub totiž v letošní sezóně naděluje zejména na svém hřišti na všech soutěžních frontách. Ostatně Basilej to sedmi inkasovanými góly poznala na vlastní kůži. V úvodním zápase na francouzské půdě se Marseille bez inkasované branky držela pouhých 44 minut. Poté zaúřadoval kanonýr Mario Gomez a propálil nejistého náhradního gólmana Andradeho. Když v 69. minutě přidal pojistku nizozemský křídelník Arjen Robben, o postupu Bayernu pochyboval málokdo.

V odvetě si trenér Jupp Heynckes dovolil takový komfort, že nechal odpočívat oba dva své střelce z prvního zápasu. V brance Marseille se po karetním tresu již objevil reprezentant Steve Mandanda. Mnichov však i s pozměněnou sestavou zvítězil opět 2:0. O oba góly se postaral Chorvat Olič. Bayern tak dále může snít o finále na svém hřišti, neboť letošní ročník bude zakončen právě v mnichovské Allianz Areně.

AC Milán - FC Barcelona (0:0, 1:3)

Oba týmy se spolu utkaly dvakrát už v základní skupině, a tak se navzájem rozhodně nemohly ničím překvapit. Kdo čekal gólové hody v utkání španělského mistra s tím italským, musel být zklamán. Zejména první poločas však nabídl velmi zajímavou podívanou. Poněkud překvapivý byl hlavně začátek zápasu, kdy si domácí Milán skvělým presinkem vytvořil několik šancí, které však Boateng, Robinho ani Ibrahimovic neproměnili. A když se na druhé straně neprosadili Messi, Puyol či Tello, skončilo utkání bezbrankovou remízou.

V odvetě Barca od začátku zápasu jasně ukazovala, že si jde za postupem. Po dvou úvodních varováních přišel Antoniniho nešťastný zákrok na Messiho a kopala se penalta. Gólman Abbiati sice dobře vystihl směr, Argentincova střela však byla přesnější - 1:0. Zdálo se, že je otázkou času, kdy Španělé přidají další góly a pohodlně si zajistí postup. Jenže ve 33. minutě Milánští zničehonic udeřili. Ibrahimovič parádně vysunul Nocerina, který propálil Valdése, a domácí fanoušci na Nou Campu najednou nebyli slyšet. V tu chvíli totiž díky pravidlu o gólu vstřeleném na hřišti soupeře postupovali hosté. Skóre se však do poločasu ještě jednou měnilo. Nesta ve vápně nepochopitelně stáhl Busquetse a sudí Kuipers neměl jinou možnost, než dát Messimu šanci na druhý gól v zápase. Ten se ani podruhé nemýlil a 14. gólem si upevnil prvenství v tabulce střelců. Kdo čekal drtivý nástup Milánských do druhého poločasu, musel být zklamán. V 53. minutě totiž Iniesta chladnokrevně proměnil svou šanci a bylo to 3:1. A protože se skóre do konce zápasu nezměnilo, Katalánci mohli začít slavit.

Benfica - Chelsea (0:1, 1:2)

Londýňané v sestavě se dvěma bývalými hráči Benfiky (Luiz, Ramires) letos v Lize mistrů šlapou a potvrdit to chtěli i v Lisabonu. Samotný zápas však příliš fotbalové krásy nenabídnul. Žádné vyložené akce, jen taktická bitva obou mužstev, která především nechtěla inkasovat. Čtvrt hodiny před koncem však Ramires vysunul Torrese, který unikl po pravém křídle a naservíroval nádherný centr na Kaloua, který se skluzem prosadil. Chelsea si tak odvezla nejtěsnější možnou výhru 1:0.

Ve druhém zápase na Stamford Bridge dostal šanci stějně jako v Portugalsku na hrotu Chelsea možná trochu překvapivě Fernando Torres. Benfica začla velmi aktivně, ale ve 21. minutě fauloval Pereira Colea a Lampard penaltu se štěstím proměnil - 1:0. Ve 40. minutě si Benfica svůj osud zpečetila. To když byl Pereira po druhé žluté kartě vyloučen. Ve druhém poločase Chelsea neproměnila několik vyložených šancí, hlavně Ramires neproměnil takřka nemožné, a tak přišel zasloužený trest v podobě vyrovnání. Do té doby vynikající Petr Čech podcenil vysoký centr a Garcia hlavou usměrnil míč do sítě. Závěrečný obrovský tlak Benfiky už další gól nepřinesl. Naopak v nastaveném čase utekl střídající Meireles a trefil přesně. 2:1.

APOEL Nikósie - Real Madrid (0:3, 2:5)

Souboj Davida s Goliášem, i tak byl nazýván souboj kyperského překvapení z Nikósie proti Bílému baletu. A tak hlavní předzápasovou otázkou zůstávalo, kolik vlastně Real nastřílí Kypřanům gólů. Dlouhých 74 minut však držel APOEL bezgólový stav. Pak se ale prosadil Benzema a kyperská obrana rázem kolabovala. Za dalších osm minut přidal druhý gól Kaká a v poslední minutě uzavřel skóre na konečných 3:0 pro Real znovu Benzema. Překvapení se tak nekonalo. Trenér Mourinho složil Kypřanům pochvalu i přesto, že za celý zápas ani jednou nevystřelili.

Na madridském Santiago Bernabeu dal domácí kouč vzhledem k prvnímu výsledku šanci i hráčům širšího kádru. Hned v 1. poločase se ale po dvou Marcelových přihrávkách prosadili Kaká s Ronaldem a bylo definitivně rozhodnuto. V 67. minutě zajistil Nikósii čestný úspěch Manduca. O deset minut později ale opět reagoval Ronaldo a z přímého kopu trefil růžek branky. Následně přišla velmi gólová pětiminutovka. 80. minuta a Callejon upravuje na 4:1. O dvě minuty později proměnil penaltu Solari - 4:2. A v 84. minutě Di Maria přesným lobem přehodil brankáře. Konečné skóre 5:2.

Semifinále:

Bayern Mnichov - Real Madrid (17.4. a 25.4.)
Chelsea - Barcelona (18.4. a 24.4.)


Obrázek k článku: http://2.bp.blogspot.com/-7hDL2YTWYwI/T3N4zsbmWbI/AAAAAAAAEFg/pRVzfBEnJn8/s1600/Messi%2Bvs%2BNesta.jpg

Zobrazeno 2618 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:43
Pro psaní komentářů se přihlaste