st., 2. březen 2016 15:40

Cyklisté odemkli flanderské silnice

Gent, Nizozemsko; Kuurne, Belgie – Belgičané Greg Van Avermaet a Jasper Stuyven ovládli víkendové jednorázové závody. Avermaet zvítězil v Omloop Het Nieuwsblad, Stuyven byl nejrychlejší na trati z Kuurne do Bruselu a zpět. Pro oba to byla žívotní vítězství.

Poslední únorový víkend se naplno rozjela jarní cyklistická sezona. Po menších závodech po Evropě a velkých závodech v oblasti Perského zálivu přišly na řadu jarní cyklistické klasiky. Belgickou jednorázovku charakterizovaly legendární kopce Flander. Tým Etixx-QuickStep Zdeňka Bakaly, který měl tradičně ve svém středu asi nejlepšího „klasikáře“ své generace Toma Boonena, myslel na vítězství. Boonen měl ale na konci loňské sezony v Abú Dhabí těžký pád a jeho příprava na vrchol sezony vzala za své. Tým závod nezvládl ani takticky, „Tornádo Tom“ dojel do cíle na 11. místě. Vítězem se stal třicetiletý jezdec stáje BMC Greg Van Avermaet, kterému velká vítězství dosud unikala. V klasikářském spurtu malé skupiny porazil úřadujícího mistra světa, Slováka Petera Sagana z Tinkoffu a mladého Tiesje Benoota z Lotta-Soudal. Na čtvrtém místě dojel Brit Luke Row ze stáje Sky, která obhajovala loňské vítězství Iana Stannarda.

Pokud se závod Omloop Het Nieuwsblad rozhoduje v kopcích, pak na trati Kuurne-Brusel-Kuurne vítězí spurteři. Letos se ale závodníci na rovinaté belgické krajině potýkali s větrem a oproti očekávání nezvládli někteří „čistokrevní“ spurteři přejet kopce, které organizátoři do závodu nasadili. Už v půlce závodu bylo proto jasné, že o vítězství nebude bojovat například Elia Viviani (SKY). Na posledních 60 kilometrech se skupina na čele závodu neustále rozpojovala. Úspěšné bylo taktické počínání stáje Trek-Segafredo a jejích jezdců Boye van Poppela a Jaspera Stuyvena. Ten nakonec proťal cílovou pásku s asi 17 vteřinovým odstupem od hlavního pole, kde si druhé místo vyspurtoval Nor Alexander Kristoff (Kaťuša), třetí pak Francouz Nacer Bouhanni (FDJ).

Při závodu z Kuurne do Bruselu a zpět došlo k nešťastné situaci, když Stiga Broeckxe (Lotto-Soudal) srazila doprovodná motorka. Jezdec utrpěl zlomeninu klíční kosti, a nebude tak moci pomoct svému týmu během období jarních klasik, jenž je pro tento belgický tým velmi důležité. Znovu se tak od majitelů stájí, sportovních ředitelů, manažerů i od jezdců snáší kritika na Mezinárodní cyklistickou federaci kvůli její nečinnosti ohledně zabránění, případně trestání takovýchto incidentů.

Zobrazeno 1913 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:23
Pro psaní komentářů se přihlaste