ne., 30. listopad 2014 22:12

Další "prodloužená středa" láká na symbolismus a Filipa Topola

  Po prázdninové pauze pořádají Olomoucké Muzeum umění a Arcidiecézní muzeum 3.12. další ze série prodloužených dnů. Součástí je delší otevírací doba obou muzeí a volný vstup na výstavy. Současné expozice přitom v Muzeu umění doplní také doprovodný program.

 

 

Největším lákadlem prosincové “prodloužené středy” bude jistě aktuální výstava Tajemné dálky. “Tato expozice vůbec poprvé samostatně představuje fenomén českého symbolismu a prosincová “prodloužená středa” reaguje zejména na velký zájem o ní,” prohlásil tiskový mluvčí Muzea umění Petr Bielesz.

 

 

Ve středu se tedy budou moci předem nahlášení návštěvníci zúčastnit také jedné ze dvou komentovaných prohlídek Tajemných dálek s kurátorem výstavy Otto M. Urbanem. Jejich začátky jsou plánované na 16:30 a 20:00.

 

 

Další součástí akce bude také vernisáž výstavy Vzpomínka na Filipa Topola, která bude probíhat od 19:00 v prostorách kavárny Muzea umění. Komorní výstava představí průřez historií Topolovy skupiny Psí vojáci, složený z fotek Karla Šustery. Nabídne ale také raritní písemnosti a kresby zpěváka, který loni podlehl zdravotním potížím.

 

 

Muzeum umění i Arcidiecézní muzeum se ve středu otevřou už v 10:00, což je doba, cílená hlavně na školní prohlídky. Arcidiecézní muzeum zavře v 18:00 a Muzeum umění bude pro návštěvníky otevřené zhruba do 21:30, což je také plánovaný konec večerní komentované prohlídky Tajemných dálek.

 

 

Princip samotných otevřených dnů je běžný i ve velkých zahraničních muzeích a galeriích. Vstup na všechny výstavy bývá zdarma a do muzeí se díky podobným akcím mohou dostat i lidé, kteří to při běžných otevíracích dobách nemohou stihnout.

 

 

 

Zdroj fotografie: Karel Šuster; magazinuni.cz

Zobrazeno 1934 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste